term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:64132
category_3 #e62e2e

Csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával

Myreille - Publikálva:

A híres E80 torta házi változata ez a csokoládé-kávé torta. A mandulás piskótarétegek között gazdag csoki krém és marcipán réteg, a tetején kávé mousse.

A híres E80 torta házi változata ez a csokoládé-kávé-marcipán torta/Fotó: Myreille

A híres E80 torta házi változata ez a csokoládé-kávé-marcipán torta/Fotó: Myreille

Réges régen a Daubner cukrászdában az E80 torta volt a férjem kedvence. Idén születésnapjára megsütöttem az E80 torta házi változatát úgy, ahogy szerintem a legfinomabb. Persze, a csoki, kávé, marcipán hármas már önmagában tökéletes és jól illik hozzájuk a mandulás piskóta.

A sok réteg miatt az E80 torta macerásnak tűnik, de ha jó sorrenben készülnek az alkotóelemek, gyorsan és egyszerűen készíthető.

Csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával, azaz az E80 torta házi változatához kell mandulás piskóta, csokoládé ganache, marcipán és kávé mousse.

A tortához mindent elő kell készíteni: mandulás piskóta, marcipán, ganache/Fotó: Myreille

A tortához mindent elő kell készíteni: mandulás piskóta, marcipán, ganache/Fotó: Myreille

E80 torta összesített hozzávaló listája

5 tojás 3 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor fél csomag sütőpor 100 g darált mandula 8 dl tejszín 400 g étcsokoládé (52%-os) 1 evőkanál instant kávépor 3 evőkanál porcukor 2 csomag Expressz Zselatin Fix  250 g marcipán 1/2 teáskanál cukrozatlan kakaópor

Szerintem ebben a sorrendben a legjobb elkészíteni a torta összetevőit:

Csokoládé ganache 

Hozzávalók: 400 g étcsokoládé (52%-os) 4 dl tejszín

A tejszínt megmelegítem egy kis lábasban, de nem forralom fel. Az összetört csokoládét a tejszínbe teszem és addig keverem, amíg a csokoládé elolvad és egynemű krémmé áll össze a csoki és a tejszín. Hagyom hűlni.

 

Mandulás piskóta

Hozzávalók: 5 tojás 3 evőkanál liszt 5 evőkanál cukor fél csomag sütőpor 100 g darált mandula (nem kell lehúzni a héját, lehet azzal együtt darálni) csipet só

A tojások fehérjéjét és sárgáját szétválasztom. A tojásfehérjét egy csipet sóval laza habbá verem. Hozzáadagolom az 5 evőkanál cukrot és kemény habbá verem. Hozzákeverem a tojássárgákat.

Egy másik tálban összekeverem a 3 evőkanál lisztet, a fél csomag sütőport és a 100 g darált mandulát.

A tojásos keverékhez adagolom a lisztes-mandulás keveréket és óvatosan összeforgatom.

26 cm-es előkészített (kivajazott vagy sütőpapírral kibélelt) tortaformába öntöm a piskótatésztát.

190 ℃-ra előmelegített (alsó-felső sütés, légkeverés) sütőben 25 percig, tűpróbáig sütöm.

Amikor a mandulás piskóta bekerült a sütőbe, a csoki ganache meghűlt annyira, hogy már be tudtam tenni a hűtőbe. Olykor-olykor megkevertem.

Amikor megsült a piskóta, rácsra tettem és hagytam teljesen kihűlni a piskótát.

 

E80 torta összeállítása

A piskótát kivettem a tortaformából és félbe vágtam, hogy be tudjam tölteni a krémmel.

A tortaformát elmostam, megszárítottam, ismét összeraktam. A belső oldalára sütőpapírt állítottam, hogy magasabb fala legyen a formának. A kész torta magassága 12-13 cm lett.

Az előkészített tortaforma aljába visszatettem a piskóta alját. A ganacheból kivettem 2 evőkanálnyit, a maradék felét rátkentem a piskótalapra.

26 cm átmérőjű körré sodortam a marcipánt és a ganache rétegre tettem.

A marcipánt megkentem a maradék csokikrémmel és rátettem a piskóta tetejét.

Az eddig összerakott torta rétegei alulról felfelé így néznek ki: piskóta, ganache, marcipán, ganache, piskóta.

Óvatosan megnyomkodtam a piskóta tetetjét, majd elkészítettem a kávé mousse-t.

 

Kávé mousse

Hozzávalók: 4 dl tejszín 1 evőkanál instant kávépor 3 evőkanál porcukor 2 csomag Expressz Zselatin Fix

A tejszínt egy nagyobb tálba öntöttem és habverővel elkezdtem felverni. Folyamatosan hozzáadagoltam a két csomag Expressz Zselatin Fix-et, az instatn kávéport és a cukrot. Légies, de formatartó mousse állagig (gépi) habverőztem.

A kávé mousse-t a torta tetejére simítottam.

A tortát 2 órára hűtőbe tettem.

Hűtés után levettem a tortagyűrűt és a sütőpapír magasítást.

A félretett ganache-sal megkentem a torta szélét, a torta tetejét pedig megszórtam kakaóporral.

És kész volt az E80 torta házi változata a csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával.

A híres E80 torta házi változata ez a csokoládé-kávé-marcipán torta/Fotó: Myreille

A híres E80 torta házi változata ez a csokoládé-kávé-marcipán torta/Fotó: Myreille

Lehet, hogy jövőre is ilyen lesz a férjem szülinapi tortája, de a gyerekek is nagyon gondolkoznak, hogy saját szülinapjukra ilyet rendelnek tőlem.

Összegzés
recipe image
Recept
Csokoládé-kávé-marcipán torta mandulás piskótával
Szerző
Dátum
Előkészítés
Sütés/Főzés
Idő

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra