term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:12148
category_3 #e62e2e

Borjú vadasmártással és sült krumplinudlival

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Borjú vadasmártással és sült krumplinudlival

Myreille - Publikálva:

Régi és megunhatatlan kedvenc. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.

Régen anyukámtól születésnapomra mindig vadast kértem, de sohasem vadból. Aztán felnőtt lettem és megtanultam elkészíteni. Most a fiamnak főztem a névnapjára. Ő is szereti, akárcsak a férjem. (Anyukám mostanság rántott húst és gulyáslevest szokott nekem főzni. Egyiket se tudom olyan jól csinálni, mint ő. Szerencsére, a vadasom verhetetlen.) Krumplinudlit pedig nagymamám készített réges régen. Néha a maradék vadasmártáshoz, néha a paradicsomszószhoz, olykor pedig csak úgy, finomságként sok-sok mákkal és szilvalekvárral készült a nudli. Nem családi receptek következnek, ezek az én receptjeim, de számomra mindegyiknek gyerekkoríze van.

Borjú vadas mártással

Hozzávalók: 1 kg borjúcomb 2 petrezselyem gyökér 4 közepes sárgarépa 3 szál halványító zeller (vagy negyed zellergumó) 2 fej vöröshagyma 4-5 gerezd fokhagyma 2 babérlevél 5-6 szem egész fekete bors 1 púpos evőkanál mustár 3 evőkanál tejföl jódozott só őrölt fekete bors kevés olíva olaj

A petrezselyem gyökeret, a sárgarépát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát megpucolom és felkarikázom.

A borjúcombot alaposan bedörzsölöm a sóval és a frissen őrölt fekete borssal. Egy nagy lábasban kevés olajat hevítek és a hús minden oldalát fehéredésig sütöm. Kiveszem a húst és a visszamaradt olajon a zöldségeket néhány percig kevergetem.

Visszateszem a húst a zöldségekhez. Felöntöm éppen annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a zöldségeket, beleteszem az egész borsot és a babérlevelet, lefedem és legalább 4 órán át főzöm takarék lángon. Mivel a hús egy része kilóg a zöldséges cuccból, ezért olykor megfordítom.

A húst kiveszem és kicsit pihenni hagyom. (Tálaláskor a férfi szeleteli.)

A zöldséges léből kihalászom a babérleveleket és botmixerrel pépesítem. Beleteszem a mustárt és a tejfölt, jól elkeverem és felforralom. Ha kell, akkor picit sózom még. Habarni nem szoktam, mert a zöldségektől elég sűrű lesz a mártás.

Krumplinudli (ami az olaszoknak gnocchi)

Hozzávalók: 60 dkg burgonya 1 tojás 20-25 dkg liszt csipet jódozott só olíva olaj

A burgonyát megpucolom, felkockázom és bő vízben puhára főzöm. Forrón összetöröm. Még melegen belekeverem a tojást, a csipet sót és annyi lisztet, hogy jól formázható és nem túl ragadós tésztát kapjak.

Amikor kéz melegre hűlt, alaposan átgyúrom és lisztezett deszkán (helyesebben lisztezett sütőpapíron) ujj vastagságú kígyókat sodrok a tésztából, amelyeket falatnyi nudlikra vágok. Lisztezni a felvágott nudlikat is kell.

Én így szeretem: falatnyi nudlik. Ha villán kicsit megformáznám, akkor tökéletes gnocchi lenne.

A nudlikat bő, sós, lobogó vízben főzöm ki. Amikor feljönnek a víz tetejére, már készen is vannak. Lehet enni így is, de amikor kicsit meghúzódott, kevés olajon, forró serpenyőben átpirítottam. (Három edény a sült nudlihoz, micsoda luxus!)  Szerintem, úgy még finomabb. A kész nudlikat olajban mindenképpen át kell forgatni, különben összeragadnak.

Végül a tányérra került a sült krumplinudli, a vadas mártás és a szálirányra merőlegesen szeletelt borjúhús.

Borjú vadasmártással és sült krumplinudlival

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra