term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:12849
category_3 #e62e2e

Édes január: csokis-áfonyás-pisztáciás keksz

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Édes január: csokis-áfonyás-pisztáciás keksz

Myreille - Publikálva:

Ropogós, mégis omlós. Jó önmagában, de kávé és egy pohár tej mellé is tökéletes. A férjem szerint árulnom kellene, olyan jó… Hozzávalók: 100 g vaj 150 g cukor 2 tojás 1 tk vaníliás cukor – 1 vaníliarúd 1 teáskanál cukorral összeaprítva 1 citrom reszelt héja 80 g pisztácia – pörkölt, sós, megtisztítva 100 g aszalt vörös áfonya 100 g csoki chips – a Lehel piacon a lift melletti aszalt gyümölcsösnél találtam egészen baráti áron 330 g liszt fél csomag sütőpor

Csokis-áfonyás-pisztáciás keksz (Fotó: Myreille)

A vajat mikróban kicsit megolvasztom, hogy könnyebb legyen habosra keverni a cukorral. Beleteszem a tojásokat, a vaníliás cukrot és a reszelt citrom héját, majd addig keverem, amíg egynemű massza lesz. Mehet bele a vörös áfonya, az apróra vágott pisztácia és a csoki chips, végül pedig a sütőporral elkevert liszt. (Sót nem teszek bele, mert a pisztácia kicsit sós.)

Az egész masszát fakanállal sűrű tésztává lehet keverni. Hiába lágy, könnyű belőle “svéd húsgolyónyi” (nagyobb üveggolyónyi) golyókat formázni, amelyeket szilikonos sütőpapírral lefedett sütőlapra teszek, majd lisztezett (gyakran lisztezett) villával kétszer – egymásra merőleges villaállásban – megnyomok, hogy a golyóból korongok legyenek.

Előmelegített sütőben, nagyjából 180-200 fok, 8-10 perc alatt készre sütöm.

Ebből az adagból 25-30 keksz készülhet, ha az élelmes család nem jár rá a nyers tésztára, mert már az is nagyon finom.

Ropogós, mégis omlós keksz. Mi rendszeresítjük.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra