A kedvenc kenyerem: diós rozskenyér

Myreille

Annyira finom diós rozskenyeret sütöttem, hogy muszáj feljegyeznem a receptet, mert semmilyen receptet nem követtem, csak kísérleteztem. Ám ilyen kenyeret én még enni akarok!

diosrozskenyer

Diós rozskenyér/Fotó: Myreille

9-10 éves lehettem, amikor anyukám először hozott Székesfehérvárról sűrű, finom rozskenyeret. Még ma is emlékszem az illatára, az ízére és a textúrájára, és minden rozskenyérben ezt a rozskenyeret kerestem. Persze, azóta is ettem jó rozskenyereket (és pl. felfedeztem, hogy a dió igazán jót tesz a rozskenyérnek), de itthon most sikerült tökéletesre az állaga: sűrű, mégsem nehéz és tömött. Mivel kísérleteztem, muszáj feljegyeznem a receptet, mert nem csak én szeretnék ismétlést, hanem a család is. (Note: A hozzávalókon lehet még variálni, de a 3 óra kelesztés kihagyhatatlan.)

Hozzávalók:
20 dkg búzaliszt
25 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
6 dkg (durvára vágott) dió
1 teáskanál só
1/4 teáskanál köménymag
7 g szárított élesztő
1 teáskanál cukor
2,1 dl langyos víz
1 evőkanál extra szűz olívaolaj

Minden hozzávalót a keverőtálba öntök és robotgéppel kidagasztom. Fél órát pihentetem, majd a géppel átgyúrom.

Vékonyan belisztezek egy sütőpapírt és a tésztából egy (kb. 30 centi hosszú) hengert formázok, letakarom konyharuhával és 3 órát adok neki, hogy keljen, dagadjon.

Hideg sütőbe teszem be és a kenyérsütés funkción, 10 percig 270 fokon sütöm, majd 15 percig 190 fokon sütöm.

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra