A vinaigrette titka

Myreille

vinaigrette02 “A salátaöntet készítéséhez négy ember kell: egy filozófus, aki sót, egy zsugori, aki az ecetet, egy tékozló, aki az olajat adja hozzá, és végül egy művész, aki mindezt összekeveri.”

Az idézetet a jegyzeteim között találtam – pontosan a szakácsfüzetem elején és állítólag egy firenzei mondás, sajnos forrásmegjelölés nélkül írtam fel -, közvetlenül a Maupassant idézet alatt, miszerint “Csak a balgák nem ínyencek.”

Az alap dresszing, a vinaigrette alapszabálya, hogy 3 egység olajhoz 1 egység ecetet kell adni. Az ecet helyettesíthető frissen facsart citromlével is. Jamie Oliver a Ministry of Food szakácskönyvében azt javasolja, hogy a salátaönteteket befőttesüvegbe rázzuk – jam jar dressing -, és így később a hűtőben pár napig könnyen tárolhatóak is. Nekem bejön az üvegpohár és mokkáskanál kombináció is.

Salátaöntetekhez érdemes jó minőségű olajokat és eceteket beszerezni. A Vom Fass igazi kincsesbánya: dióolaj, szezámolaj, cédrusolaj, málna balzsamecet, mézes balzsamecet, birsalma balzsamecet, Aceto Balsamico di Modena stb. Az olaj és az ecet íze gyakran nem is kíván egyéb fűszert.

Balzsamos vinaigrette

A kedvenc salátaöntetem igen puritán. 3 egység extra szűz olíva olajhoz 1 egység balzsamecetet – meg egy kicsi, mert én szeretem ecetesen -, 1 csipet sót, 1 csipet nádcukrot és 2 “tekerés” borsot keverek, néha megy bele egy kis chili is. Addig kevergetem, amíg a cukor feloldódik, majd a salátára öntöm. Az öntet hátránya, hogy a barna pöttyök nem mutatnak túl elegánsan a salátaleveleken, viszont annyira finom jégsalátával, hogy nekem a_tökéletes kaja. (Már a gondolatra összeszalad a nyál a számban, pedig tényleg csak jégsaláta és balzsamos vinaigrette, de ha hús is kerül mellé, akkor a gyrosos fűszerkeverékbe forgatott, sütőzacskóban sütött csirke felső combra szavazok.)

La vinaigrette

A franciás vinaigrettebe a 3 rész olíva olaj (mondjuk 6 evőkanál) és az 1 rész (akkor 2 evőkanál) boreceten és a csipetnyi són kívül kerül még 1 tk dijoni mustár, 1 kis gerezd zúzott fokhagyma (vagy apróra vágott enyhe hagyma (shalott, újhagyma), őrölt bors is. Alaposan össze kell keverni és mehet a salátára. (A salátába meg mehet mindenféle salátalevél a kesernyésebb endíviától a ropogós jégsalátán át az aromás ruccoláig és madársalátáig, vékonyra szeletelt sárgarépa, zeller, paradicsom, paprika, de akár sajt is.)

Joghurtos, chilis, citromos satöbbi

Az alap olajos-ecetes keveréket szinte bármilyen módon lehet variálni. Mehet bele mindenféle fűszer: chili, kakukkfű, metélőhagyma, koriander, petrezselyem stb., de akár méz, szardella vagy joghurt is. Bár olykor csak elkeverem a joghurtot sóval, borssal, pár csepp citromlével, friss zöld fűszerrel, és nekem ennyi elég (nem kellenek felesleges kcalok).

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra