term ID:
parent cat ID:211
parent cat ID 1:3
post ID:31998
category_3 #e62e2e

Francia klasszikus: Quiche Alsacienne

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Francia klasszikus: Quiche Alsacienne

Myreille - Publikálva:

A quiche lorraine és a quiche alsacienne között a legnagyobb különbség a hagyma. Nálam zeller is került bele. Klasszikus vagy saját ötlet, a quiche-sel nem lehet hibázni.

Quiche Alsacienne

Quiche Alsacienne (Fotó: Myreille)

Hozzávalók: Tészta: 20 dkg liszt 12 dkg vaj (nem margarin, hanem vaj) 1 tojás sárgája 2-3 evőkanál hideg víz csipet só A hozzávalókat egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztává gyúrom. Ha nem állna össze, akkor hideg vizet lehet még bele tenni, szigorúan evőkanállal, egyesével. (Illene sütőgyönggyel vagy babbal lenyomni a tésztát, amikor vakra sütöm, de én sohasem szoktam vele foglalkozni. Ha felpúposodik a tészta, villával kiszúrom, majd a  villa hátával visszalapítom. Gondolom, ettől minden francia és nem francia szakács a haját tépné, de amit nem muszáj, azt ne bonyolítsuk!) Töltelék: 2-3 szelet szalonna 2 fej vöröshagyma 1 szál halványító zeller 2 tojás + 1 tésztából kimaradt tojásfehérje 2 dl tejszín (hab vagy főző, mindegy) 10 dkg reszelt sajt (mondjuk trappista) bors 1 evőkanál olíva olaj A szalonnát apró kockákra vágom. A vöröshagymát és a halványító zellert vékonyan felszeletelem és kevés olíva olajon megpárolom. A sajtot lereszelem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztát egy 26-28 centi átmérőjű, kerek tortaformába nyomkodom úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme. – Elegánsabb nyújtani, de én utálok mosogatni és már annyira megszoktam, hogy nyomkodom a tésztát, hogy arra áll rá a kezem. – Beteszem a sütőbe és kb. 5 perc alatt fehéredésig sütöm. Közben összekeverem a tojásos-tejszínes löttyöt: egy tálban simára keverem a tojásokat, tojásfehérjét és a tejszínt, sózom, borsozom. Kiveszem a tésztát, rászórom a szalonna felét. Majd az összes zelleres hagymát. Majd a maradék szalonnát és rálocsolom a tojásos tejszínt. Végül megszórom a reszelt sajttal és visszateszem a sütőbe. kb. 40 percig sütöm, amíg szép piros lesz a teteje. Langyosan és hidegen is finom, sőt akár másnap tízóraira vagy ebédre is vihető. A quiche töltelékébe mindenfélét bele lehet tenni éppen attól függően, milyen zöldség és hús van otthon, de én szeretem megkóstolni a klasszikus francia quiche-eket is. Még több quiche recept>>> Ha tetszett a recept, kattints ide és likeold a moksha.hu-t a Facebookon is!>>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra