term ID:
parent cat ID:73
parent cat ID 1:3
post ID:26126
category_3 #e62e2e

Harcsapaprikás túrós csuszával, megunhatatlan

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Harcsapaprikás túrós csuszával, megunhatatlan

Myreille - Publikálva:

A neve alapján bonyolultnak tűnik, pedig egyszerű, sőt, szórakoztató elkészíteni. Vegyél halat, gyúrj tésztát és főzz remek ebédet!

harcsapaprikasturostesztaval01

Harcsapaprikás túrós csuszával (Fotó: Myreille)

Harcsapaprikás

Vallomással kezdem. Megint. Nem szeretem, ha a paprikásban habarás van. Én inkább a hagymával pakolom tele, mert attól jó vastag lesz a szaft, viszont arra is figyelni kell, hogy a sok hagymától édesebb lesz az étel – nem nagyon, csak kicsit – így határozottabban kell sózni, fűszerezni.

Hozzávalók: 3 fej vöröshagyma 1 teáskanál pirospaprika 1 kg harcsafilé 1 paprika 1 paradicsom 1 kis pohár (150 g) tejföl 1 teáskanál zsír (vagy olaj)

Először egy jó szaftot kell csinálni: Az apróra vágott hagymát zsíron vagy olajon üvegesre pirítok. Lehúzom a tűzről, megszórom paprikával összekeverem és felöntöm 3 dl vízzel. A paradicsomot és a paprikát apróra vágom és a hagymához teszem. Alacsony lángon, lefedve legalább 1 órát főzöm. Néha-néha megnézem, megkeverem, ha kell öntök még rá vizet. Ne legyen híg!

Amikor a hagyma szétfőtt, beleteszem a felkockázott halfilét, megsózom és megfőzöm. A tejfölt simára keverem 2-3 evőkanál forró szafttal, majd visszaöntöm a serpenyőbe, átkeverem, megvárom, hogy felforrjon és kész.

Ha túl híg, akkor – gyorsan, nehogy szétfőjön a hal – 1 teáskanál lisztet kell simára keverni kb. fél deci vízzel, majd folyamatos keverés mellett a paprikásra önteni, felforralni és a habarás besűríti. Én mindig így csinálom a habarást: először lisztet keverek simára vízzel, ezzel sűrítem az ételt és a tejfölt csak a végén teszem hozzá. Azért szeretem ezt a módszert, mert ha sok habarást csináltam, könnyű szívvel öntöm ki a vizes lisztet, ám ha a tejfölös liszt lett sok, akkor azzal már nem lehet mit kezdeni és az fájdalmasan drágább bosszúság. Ráadásul, ha túl sok  a habarás az ételben, akkor inkább főzelék, mint paprikás.

Az időzítést úgy érdemes csinálni, hogy amíg a hagymás alap fő, meg lehet gyúrni a tésztát.

Túrós csusza

A tészta lehet bolti, de házi gyúrt tésztával az igazi. Szerintem. És túróért is érdemes piacra menni, mert jobb, mint a bolti zacskós. Így készül otthon a házi túrós tészta>>>

Hozzávalók 3-4 személyre: 30 dkg liszt 1 tojás 1 dl víz 25-35 dkg tehéntúró (1 pohár tejföl, ha bolti túrót használunk) 1 teáskanál olaj

A lisztből, tojásból és vízből kemény tésztát kell gyúrni, amit nagyon vékonyra ki kell nyújtani, majd fel kell vágni  és lobogó vízben kifőzni. A kifőtt tésztát azonnal át kell forgatni olajban, majd össze lehet keverni a túróval (és ha kell, tejföllel) és lehet sózni.

Lehet, hogy csak az én heppem, de én érzem a túrós tészta és a túrós csusza közötti különbséget. A túrós tésztát (fodros) nagykockával készítjük, a csuszát pedig csusza tésztából. Gyerekkoromban csuszát szerettem a legjobban csinálni, mert a kiszáradt tésztát kedvem szerint törhettem össze. Nem kellett aggódnom, hogy nem lesz egyforma a tészta vagy elvágom az ujjam. Mostanság csusza tésztáshoz nem szárítom ki a tésztát, hanem a fiam kezébe adom a pizzavágót és annyit mondok neki, hogy először keresztbe, majd hosszába vágja fel a tésztát. A végeredmény tökéletes csusza tészta, amiben nincs két egyforma darab.

harcsapaprikasturostesztaval02

Harcsapaprikás túrós csuszával (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra