term ID:
parent cat ID:49
parent cat ID 1:3
post ID:27491
category_3 #e62e2e

Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű

Myreille - Publikálva:

Nem kell sütni, fél óra alatt elkészül, jól variálható és sohasem lehet eleget készíteni belőle. A legjobb, ami a tejföllel történhet.

nyarialom02

Nyári álom: krémes, gyümölcsös, könnyű (Fotó: Myreille)

Talán a pohárkrémek családjába tartozik, de én mindig egy nagy tállal készítek belőle és a legnagyobb evőkanállal porciózzuk tányérokra. Egyetlen hibája, hogy 1 éjszakát a hűtőben kell pihennie. Hozzávalók: kb. 30 db babapiskóta (vastag fajta legyen, olyan, amelyik nem ázik el egy pillanat alatt) 40 dkg gyümölcs, aminek a fele eper, amúgy vegyesen ribizli, málna, áfonya, eper 2 nagy pohár tejföl (2 x 450 g) (kék dobozosat szoktam használni) 4 dl tejszín 2 csomag vaníliás cukor vagy 1/2 teáskanál vanília őrlemény 20 dkg porcukor + 1 evőkanál cukor Az eper felét  nagyon kevés (1 evőkanál) cukorral lábasba teszem, tűzre teszem, kevergetem és felforralom. Néha annyit csalok, hogy villával nagyobb darabokra töröm az epret, hogy gyorsabban kijöjjön a leve. Ennek a szósznak – nevezzük szósznak – nem kell édesnek lennie, a cukor azért kell bele, hogy az eper gyorsan kiadja a levét. Elfőzni se kell a levet, mert éppen az illatos, aromás eperlé fogja átjárni a babapiskótát. A gyümölcsöket megmosom, leszárazom, a nagyobb szemeket (pl. eper) feldarabolom. A tejfölt a tejszínnel, a cukorral és a vanília őrleménnyel (vagy a vaníliás cukorral) simára keverem. (Habverőt használok.) Egy nagy tál aljára babapiskóta réteget teszek, meglocsolom a felfőzött eperrel (eperszósszal), szórok rá egy kevés friss gyümölcsöt és annyi krémet teszek rá, hogy se a gyümölcs, se a babapiskóta ne látszódjon ki. Ezután újabb babapiskóta réteg következik, majd gyümölcs, majd a tejfölös krém. Az utolsó réteg krém legyen és maradjon a tetejére friss gyümölcs. Ezután folpackot teszek a tetejére és legalább egy éjszakára a hűtőbe teszem. Akkor is megcsinálom előző éjszaka, ha csak ebéd után vagy délután kerül az asztalra. Amíg áll, a babapiskóta felpuhul, a krém pedig sűrűvé válik és a friss gyümölcsök pedig az egészet megkoronázzák. Isteni! Nyáron bármilyen gyümölccsel készíthető, én legjobban ezt a piros bogyós változatot szeretem, de a család jövő hétre már megrendelte a málnásat is. Működik magozott meggyel és cseresznyével is.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra