Az utcáról a szobába – kortárs művészet 3490 forintért

Myreille

Az IKEA 12 street art művészt kért fel, hogy 70 x 100 centis plakáton tervezze meg saját motívumát, mondanivalóját. Alkotók és alkotások:

ikea01c

ikea01d ELLE

“Harcosként és őrzőként ábrázolom a nőket.
– Olyan dolgot akartam alkotni, ami tele van energiával, színekkel, állatokkal és egy erős női középpont is egyben. Felidéztem a 70-es évek pszichedelikus plakátterveit és ez lett az eredmény. Harcosként és őrzőként ábrázolom a nőket, szellem állatokkal körülvéve, egy szürreális, vibráló környezetben.”

Név: ELLE
Születési hely: San Francisco Bay Area, USA

ikea02c

ikea02d

CAROLINA FALKHOLT

“Munkám átfogó témája mindig a feminizmus.
– Ez a kép egy olyan figura fejlődését ábrázolja, amivel először 2013 nyarán kezdtem el kísérletezni, amikor lehetőségem nyílt egy nagy oromfalon dolgozni a svéd Avesta városában. Az IKEA Művészeti Esemény ötlete az volt, hogy az avesta-i falfestményen található szimmetrikus testnek csak egy részét használjam fel, hogy lássam, hogyan mutatna egy plakáton. Munkám átfogó témája mindig a feminizmus.”

Név: Carolina Falkholt, más néven Blue
Születési hely: Göteborg, Svédország

ikea03c

ikea03d

NURIA MORA

“A graffiti a tettek művészete
– Ha lefestek egy falat, akkor az egy ideig az enyém lesz. A graffiti alapjait a tag-ek vagyis a címkék és nevek, illetve ezek hírneve jelentik. A folyamatos ismétléstől sokkal absztraktabbakká válnak egyszerű betűknél a falon – ikonokká válnak, melyek készítőjüket reprezentálják. Az én graffiti nyelvezetem másmilyen, az eredmény viszont ugyanaz.”

Név: Nuria Mora
Születési hely: Madrid, Spanyolország

ikea04c

ikea04d

KORALIE SUPAKITCH

“Szeretnénk, ha az emberek pozitív érzéseket tapasztalnának.
– Azt szeretnénk, ha az emberek elmenekülnének a valóság elől és pozitív érzéseket tapasztalnának, amikor alkotásainkra néznek. A legmeghatóbb történet, amit valaha hallottunk az volt, amikor egy depressziós kislány abban a pillanatban elkezdett kilábalni a betegségéből, amint a nagybátyja neki adta az egyik festményünket és felakasztotta a hálószobája falára.”

Név: Koralie és Supakitch
Születési hely: Párizs és Nîmes, Franciaország

ikea05c

ikea05d

SOBEKCIS, SZERBIA

“A mi stílusunk a szemléltető graffiti.
– Művészetünk minden elemét fel akartuk használni, hogy egy absztrakt és figuratív képet alkothassunk. Ikrek vagyunk és mindent közösen csinálunk. Korábban többet dolgozunk egyénileg, mindegyikünk csinálta a saját dolgát, ám ahogy telt az idő, rájöttünk, hogy csapatként erősebbek vagyunk.”

Név: Nikola és Ivan Gajic, más néven Sobekcis
Születési hely: Belgrád, Szerbia

ikea06c

ikea06d

HUA TUNAN

“A sas szabad, színes és bátor.
– Szinte azonnal egy sasra gondoltam. Azt a bátorságot képviseli, ami szerintem sok street art művészben megtalálható. A sas szabad, színes és bátor. Ez Kína egyik tradicionális állata is. Az alkotásom egy improvizáció. Gyorsan dolgozom a festékkel és az ecsetfonásokkal; nincs lehetőség a javításra.”

Név: Chen Yingjie, más néven Hua Tunan
Születési hely: Foshan, Kína

ikea07c

ikea07d

EROSIE

“Egy elsöprő vizuális túlterhelés.
– A képnek Horror Vacui a címe, ami azt jelenti “félelem az ürességtől”. Ez egy vizuális reakció arra az állandó képi túlterhelésre, mellyel naponta találkozom az interneten, a hirdetésekben és úgy általában. A plakát a hasonló stílusban készített falfestményeimen alapszik, melyeknél az egyik sarokból indultam el és kifelé dolgoztam, egészen addig, amíg az üres, fehér falakat teljesen el nem takarta egy elsöprő vizuális túlterhelés.”

Név: Jeroen Erosie
Születési hely: Roosendaal, Hollandia

ikea08c

ikea08d

TFREAK

“Arról az emberről szól, aki hisz az álmaiban.
– Arról az emberről szól, aki hisz az álmaiban és nem adja fel a boldogság keresését. Nem önarckép, de sokban hasonlít a személyiségemre és az életmódomra. Azt az erőt akartam illusztrálni, ami mindannyiunkban megtalálható.”

Név: Hamilton Yokota, más néven Tfreak
Születési hely: São Paulo, Brazília

ikea09c

ikea09d

NEVERCREW

“Élő Szerkezeteknek nevezzük a témát.
– Az Üzenet a Palackban képünk annak az útnak a része, melyen évek óta haladunk. Élő Szerkezeteknek nevezzük a témát és szeretünk élő rendszerek modelljeiként rájuk tekinteni. Szeretnénk, ha művészetünk érdeklődést és kíváncsiságot váltana ki, illetve hogy a néző a mechanizmus részévé váljon, gondolataival, nézőpontjával és érzelmeivel együtt.”

Név: Christian Rebecchi és Pablo Togni, más néven NEVERCREW
Születési hely: Lugano és Bellinzona, Svájc

ikea10c

ikea10d

EKO NUGROHO

“Sós Tolerancia.
– Olvastam és tanúja voltam az otthoni és más országokban előforduló erőszaknak és konfliktusoknak. Szerintem az emberek már nem tudják, vagy nem akarják tudni mit jelent toleránsnak lenni. A plakáton látható figura egy “Sós Tolerancia” szöveggel díszített pólót visel. Ez a mondat egyszerre mókás és abszurd is. Remélem elég furcsa ahhoz, hogy megragadjon az emberek fejében és arra emlékeztesse őket, hogy minden helyzetben legyenek toleránsak.”

Név: Eko Nugroho
Születési hely: Yogyakarta, Indonézia

ikea11c

ikea11d

JOHN CRASH MATOS

“Graffitikkel kezdtem, nagyon egyszerű képekkel a ’70-es években
– A kép az elmúlt 20 év próbálkozásaiból állt össze. A grafiti erejét a mindennapi történésekkel ötvöztem. Kicsit lírai, kicsit vizuális, minden, amit New York városáról gondolok.”

Név: John Matos, más néven CRASH
Születési hely: Bronx, New York City, USA

ikea12c

ikea12d

MCITY

“A street art fejleszti a kultúránkat.
– Sokan még ma is úgy gondolják, hogy a street art egyenlő a vandalizmussal. A legtöbb pop kultúra viszont él a szabadtéri művészet lehetőségével. Én is úgy gondolom, hogy a street art része a kultúránknak, amely befolyással bír a zenére, a designra és a művészetekre.”

Név: Mariusz Waras, más néven M-city
Születési hely: Gdynia, Lengyelország

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra