Vályogfal tapétája a mintás hengerelt fal

Myreille

A mester, aki az ipariban szobafestő-mázolóként szabadult, fogta a hengert és a meszelt fallal csodákat művelt.

Ha az emlékeim nem csalnak meg, akkor még a nyolcvanas évek közepén is divat volt a “hengerelt fal”. A szobafestő-mázoló először lemeszelte a falat, majd hengerrel színes mintát vitt fel. A feladat bonyolultsága abból fakadt, hogy egy mozdulattal kellett a hengert a falon végighúzni, mert a minta nem lehetett szakadozott, és ráadásul egyenesen is kellett vezetni a hengert, mert a legkisebb ferdülés is zűrzavart okozott.

Bonyolultabb mintákhoz több henger kellett, amelyet a megfelelő sorrendben kellett végighúzni a falon. Egy somogyi faluban egy már-már műalkotásnak számító hengerrel készült falfestést találtam, ráadásul nem is szobafalat, hanem a tornácot díszítette az etnoművész. Über retro!

Ilyen a festő gumihenger, lassan ritkaságnak számít:

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

6 hozzászólás a “Vályogfal tapétája a mintás hengerelt fal” című cikkhez.

 1. krisz szerint:

  Meg mindig vannak olyan festok akik ertik es csinaljak ezt a technikat. Anyosom kb egy honapja festetett ki, termeszetesen hengerelt minta is kerult fel a bordur ala. :)

  VálaszVálasz
 2. bluemoon szerint:

  Ez tényleg a vályogfal ruhája volt, ugyanis régen a vályogfalakat nem glettelték, hanem tapasztották, azaz sárral simították viszonylag simára. Mondom viszonylag. Azt aztán meszelték, oltott mésszel, és a hengerelt mintázat volt hivatva eltüntetni a meszelt fal egyenetlenségeit. Persze a tégla falon is szépen mutatott ez. A festőknek, és a meszelő asszonyoknak sokféle ilyen hengere volt, lehetett ilyet a régi kölcsönzőkből is kölcsönözni, és a mesterek is cserélgették egymás között. Az egyszerűbbek egyszínűek voltak, de volt olyan henger is, ami egyszerre több színt húzott. Mint ott az egyik képen látszik is, hogy négy különféle színnel lehetett egyszerre hengerelni. Aztán volt olyan is, hogy kétféle mintát húztak a falra, egymás után, két színnel. Egy- egy szép görgőzött fal a meszelőasszony, vagy a festő jó ízlését dicsérte. Az én szüleim házánál is ilyen volt, még a kilencvenes évek közepén is. ( aztán eladták azt a házat) Vidéken, falusi házaknál nem olyan kuriózum ez, mint ahogy az innen Pestről látszik. :)

  VálaszVálasz
 3. rozi szerint:

  Az én nagymamámnak minden szobáját ilyen hengerrel díszítették. Volt egy csodálatos kék virágokkal, a kék szoba még most is előttem van. Ilyen hengereket a bolhapiacon láttam. Különben meg nagyon szépre bukkantál!

  VálaszVálasz
 4. Juhász József szobafestő szerint:

  @rozi: Most festek egy lakást ma éppen hengerezéssel és vonalazással díszítettem,egy szobát holnap egy másikat.

  VálaszVálasz
 5. Perdita szerint:

  Párom édesanyjának ugyanilyen mintával – színnel volt kifestve a lakása, “abban” az időben ezek nagyon elegánsnak számítottak.
  Papírmintával, vagy sablonnal is készítették.

  VálaszVálasz
 6. juli szerint:

  Mi éppen most raktunk festettünk ki egy hátsó szobát aminek a fala nem éppen sima Ezért gondoltunk mi is a hengerelésre .De nem tudom hol lehetne egy alkalomra kölcsönözni vagy beszerezni .Apró virág vagy leveles mintára gondoltam . Ha valaki tudna segíteni előre is köszönöm.Gyermekkoromba apukám mindig a kölcsönzőből hozott. De ma nem találkoztam ilyen hellyel

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra