utazás

Mindennapi folyóügyek az egész világon

Publikálva:

Szokatlan kiállítás nyílt Párizsban, amelynek célja – a meghökkentésen túl -, meglehetősen profán: a helyi köztisztasági vállalat fennállásának 40. évfordulója.

utazás

Ami a Párizs útikönyvből kimaradt

Publikálva:

La Charlotte de l’Isle varázslatos csokoládézó, ahol érdemes megállni és elidőzni. Színes üzlet a Szent Lajos-sziget hófehér házai között.

design

Folyóügyek luxus környezetben

Publikálva:

Nyilvános illemhely a város közepén, ahol a higiénia és a magas színvonalú design találkozik? Persze mindez hol máshol, mint a divat fővárosában, Párizsban. Aki ide betér, biztos, hogy egy élménnyel lesz gazdagabb.

konyha

Galettes des rois à la Frangipane

Publikálva:

Ezt a jellegzetes gall süteményt elsősorban Vízkereszt idején fogyasztják a franciák. Szinte minden pékségben, cukrászdában árulják koronával és a tortába sütött figurával együtt.

konyha

A puccos habcsók

Publikálva:

Elég egy icipicit megmártózni a gasztroblogok világában és máris kikerülhetetlen a macaron. De mi a franc az a macaron?

art

Veilhan Versaillesben

Publikálva:

Minden évben egy kortárs alkotó kap lehetőséget Versaillesben, hogy bemutatkozhasson. Idén Xavier Veilhan alkotásai láthatók.

gardrób

colette.fr

Publikálva:

Festékszag és lanolinillat lengi be a Colette-et. Nevét a Place Colette-ről kapta, mert a tértől alig 100 méterre, a rue Saint Honoré 213 alatt található Párizs legújabb, nemzetközi dizájn üzlete.

utazás

Giverny. Claude Monet és az ötletes helyiek

Publikálva:

A nagy rhododendron- és akácvirágzásról lemaradtam, de az árnyékosabb területeken még mindig ontják bódító illatukat a Monet háza körüli kertben. A mintegy 1 hektárnyi területen ezernyi virág és buja növényzet kínálja magát a látogatóknak; hogy megörökítsék saját impressziójukat; fotón, videón, festővásznon.

utazás

A zene szól

Publikálva:

Náray Márton a PORT.hu Zene Európai Ünnepe szervezője azt írja: “… A Zene Európai Ünnepe amit, valljunk be a franciák, hagyományoztak a népes Európára, egy telibetalált ünnep, ami magáról a zenélés öröméről, és annak mindenkivel való megosztásáról szól.

gardrób

Ékszerkiállítás

Publikálva:

Eredetileg ide indultam. Art deco és Avantgard ékszerek kiállításra. Jean Despréstől a modern ékszerekig.  A meglepetés akkor ért, amikor nem engedtek fotózni. Újságíró igazolvánnyal sem. Futottam egy kört – nem nyújtom hosszúra a történetet – információs asszisztens, publikációs munkatárs ebédelt (jó sokáig), külön engedély akkor sem. Az ok: minden kiállítási tárgyat, tervrajzot, fotóalbumot levédettek a […]

design

Itt a piros hol a piros

Publikálva:

Asszociációs játék: Ne játssz a tűzzel! Az élet jelképe, hiszen legfontosabb testnedvünk árnyalata. Pszichológiában: segíti a koncentrációt. Színelméletben: a három alapszín egyike. Meleg szín.

utazás

D-Day

Publikálva:

Végre egy szabad hétvége, irány az óceánpart. D-Day lett belőle.

utazás

Shakespeare and Co.

Publikálva:

Egy hely a város szívében, ahol… minden ódon és régimódi, azaz eredeti. A falak, a gerendák, a csillárok, a polcok, a padok, a légkör, a könyvek.

art

A próféta

Publikálva:

Egy kerület, amit a sokszínűségéért szeretek. Nem a nyüzsgésért, sokkal inkább azért, mert jól megfér egymás mellett az antik és a modern, a klasszikus és az avantgard; vagyis egy kerület a nemzeti kultúrák a tolerancia jegyében. Ez a párizsi Latin negyed. Forgatagos utcáiból menekülve a Panthéonhoz, és a Párizsi Magyar Intézethez közel a főváros legnagyobb […]

utazás

Classe de mer

Publikálva:

Ami Magyarországon erdei iskola, az Franciaországban (iskolánként változó) a lányom intézményében: tengeri iskola. Aki azt hiszi 12 nap szabadság, az nagyon téved: szigorú órarend szerint a lehető legnagyobb környezetismereti tudás megszerzése tábori körülmények között.

utazás

Merci Sarkozy

Publikálva:

Mintegy 2000 nő csatlakozott a békés tüntetéshez, amelyen a munkahelyek számának csökkentésére, az elbocsátásokra kívánták felhívni a figyelmet. Szerintük veszélyes a köztársasági elnök reformja, hiszen a nők többségét: családanyákat, 43 éven felüli nőket érint a munkaidő-, és/vagy a munkahelyek számának csökkentése.

utazás

Kezek a Tuileries-ben

Publikálva:

A Jardin des Tuileries “végén”, a Concorde térnél, de még a kerítésen belül, a fák alatt van néhány kézszobor. Nincs még egy “nevezetesség” Párizsban, amiről ilyen kevés adat lenne az útikönyvekben.

Visszaugrás a navigációra