Babák nagylányoknak

Myreille

lead

Kokeshi, Momiji, Kimmidoll.
Vigyázat, függőséget okoz!

Kokeshi

A babák közül a Kokeshi, a japán, fából faragott vagy esztergált, festett baba a leghíresebb. Több legenda is létezik, miért készültek az első babák. A legelfogadottabb, hogy fafaragással, edénykészítéssel foglalkozó mesteremberek készítették telenként az első babákat és szuvenírként árulták a Tohoku tartományba érkező fürdővendégeknek. Egy másik teória szerint saját gyerekeiknek készítették a mesterek, és a babona úgy tartotta, hogy amelyik háznál a gyerekek ilyen babával játszanak, ott jó termés várható. Szexuálisan túlfűtöttebb, de ugyancsak a Kokhesi baba legendái közé tartozik, hogy fallikus szimbólumok és összefüggnek valamilyen ősi, szexuális felfogással. (Fraud valószínűleg az utóbbira voksolna.)

A Kokeshi baba Japánban készül, de két fajtája létezik. Az egyik a tradicionális Kokeshi baba, amelyet Tohoku tartományban készítenek, teste hengeres és feje nagy, kerek. Tizenegy változatban készülnek, 25 cm magasak: Yajiro,  Togatta, Tsuchiyu, Naruko, Sakunami, Yamagata, Kijiyama, Nanbu, Zao, Hijioro és Tsugaru. Ezenkívül létezik még a “kreatív” Kokeshi, amelyet ugyancsak Japánban készítenek, de alkotóik kedvükre dekorálnak. Közös jellemzőjük, hogy a babák tömzsi testből és a testhez képest jóval nagyobb fejből állnak.

Így készül a tradicionális Kokeshi baba:

kokeshi_09

Tradicionális Kokhesi baba. Mindegyik Yajiro karakter.

creativekokhesi

Kreatív Kokeshi, kokeshishop.co.uk

Kreatív Kokeshi babák: http://www.kokeshishop.co.uk

A Japanese American National Museum és a Los Angeles Toy, Doll And Amusements Museum együttműködésében jött létre a Kokeshi kiállítás (2009. július 11. és 2009. október 4. között látogatható), amely a tradicionális Kokhesik mellett kortárs dizájnerek modern babáit mutatja be.

koktoy01

RAYRAYCHAN - Camilla D'Errico, 2009, http://www.latdamuseum.org

koktoy03

Kokeshi from Folk Art to Art Toy, http://www.latdamuseum.org

Momiji

A Momiji babák műanyagból készülnek, futószalagon, olykor festési pontatlanság is előfordul, de ettől még igen bájosak, főleg, ha az ember lánya ajándékba kapja. A babák testébe alul ki üzenet rejthető…

mirimomiji

Myreille Momiji babái

momiji

Momiji babák

Momiji babák: http://lovemomiji.com/

Kimmidoll

53 Kimmidoll karakter létezik, mindegyik baba formája egyforma, Kleopátra-frizurás, csak a festésük karakterükre jellemző. Mivel a Kimmidoll babák fából készülnek, ezért igen hasonlatosak a Kreatív Kokeshi babákhoz.

kimmidoll01

Aya - Kimmidoll

poupee-kokeshi-en-bois

Kimmidoll

kimmidoll

Kimmidoll

Kimmidoll babák: http://kimmidoll.com/

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Babák nagylányoknak” című cikkhez.

 1. Domonkos Katalin szerint:

  Most már csak arra lennék kiváncsi, hogy idehaza hol tudnék ilyen babákra szert tenni…

  VálaszVálasz
 2. Myreille szerint:

  Én e-bay-en rendeltem. Magyarországi forgalmazóról nem tudok.

  VálaszVálasz
 3. macskajancsi szerint:

  A Retrockban néha lehet kapni efféle babákat. Mikor falimatricát kerestünk a pecóba, a candycandy.hu-n találtunk Momiji-set.

  VálaszVálasz
 4. rozi szerint:

  Ma jött meg a Momiji babám. Azóta, hogy itt megláttam nagyon vágytam rá. Kimondhatatlan érzés egy Momiji. Az enyém nagyon szép!!! Volt hozzá három kitűző, radír, meg egy rózsaszín celux is! Nekem a tesóm vette Németországban.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra