Bográcsot a plafonra, teknőt a nappaliba

Myreille

“Halott” tárgyak újjáélesztése a feledés homályából: hagyományos népi használati tárgyak modern felfogásban.

Az a+z design F. Kovács Attila és Megyesi Zsuzsa együttműködéséből született, amely keretein belül a magyar és a cigány tárgykultúra tradicionális darabjait új kontextusba helyezték, így a régi tárgyak új funkciót és értelmezést kaptak. A Gipsy Collection olyan régi, használati tárgyak újjáélesztését takarja, amelyek a mai háztartásokból kikoptak, azonban nagymamáink még használták.

Az újraértelmezett tárgyakra elődeink nagyon furcsán néznének, hiszen az eredeti funkcióhoz semmi köze az újnak, de nem jelentene nehézséget felismerniük. Minden tárgy megőrizte jellegzetességeit csak egy vicces csavarral új lendületet kapott.

A korábban zsír tárolására használt bödön a 21. századi kihívásoknak megfelelően italhűtő és ülőke egyben. Ráadásul az ülőke díszes mintájában a cigány nagykendők életvidám színessége jelenik meg. Már a teknő sem kenyérdagasztásra szolgál – bár a teknőfaragó mesterember elhivatottságának köszönhetően, akár arra is alkalmas lenne -, hanem puha gyapjúval bélelt ülőke, a bográcsból pedig szellemes és praktikus lámpabura lett. Az összes újraértelmezett tárgy közül éppen a bogrács az, amelyet még nagyon sok háznál meg lehet találni és olykor-olykor elkészül benne a halászlé, paprikás krumpli vagy pince pörkölt. A Puli elnevezésű fotelt nem kell magyarázni annak, aki már látott Pulit, azt viszont fontos tudni, hogy újrahasznosított anyagokból készült.

Bödön/Design: a+z design

Bödön/Design: a+z design

Bödön/Design: a+z design

Bogrács/Design: a+z design

Bogrács/Design: a+z design

Puli/Design: a+z design

Teknő/Design: a+z design

Tűzhely/Design: a+z design

a+z design showroom

a+z design showroom

a+z design showroom

a+z design showroom

a+z design>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Bográcsot a plafonra, teknőt a nappaliba” című cikkhez.

 1. Szil szerint:

  Ezek nagyon jók!!!
  Egyszerű és ötletes! Gratulálok a kitalálóknak/alkotóknak!

  VálaszVálasz
 2. Mami szerint:

  Lehet, hogy egyedül vagyok vele, de végignézve a képeket nekem ez oltári vicces volt. Jókat rötyögtem ezen a kései órán itt magamban a gép előtt.
  Szőrös teknő,,hmm. Nagyon érdekes elgondolás. Szerintem ha a nappalimban lenne egy ilyen, az ismerősök hasonló reakciókat produkálnának mint én. Meg lehet, hogy még furán is néznének.

  VálaszVálasz
 3. Mami szerint:

  Mégegyszer megnézve, szinte várnám, hogy a teknő lábra kap és elszalad. :D

  VálaszVálasz
 4. vk szerint:

  Ha lenne nyaralóm, tuti tőlük rendelném a bútorokat!!!

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra