Magyarországról szeretettel: a csikóstól a paprikamolnárig

Myreille

Szuvenír másként: a műgyantából öntött, azonos formával, de eltérő mintázattal rendelkező babák a tradicionális magyar foglalkozásokat mutatják be.

 

A hazánkba látogató külföldiek elég szűkös palettából válogathatnak, ha valamilyen jellemző emléket szeretnének magukkal vinni a nyaralásról, de az is egészen nagy fejtörést okoz, ha külföldi barátunknak (vagy üzleti partnerünknek) valami magyaros dolgot szeretnénk adni, azonban Unicumot és Rubik-kockát már kapott.

A Folqa Collection üdítő színfolt a szuvenírek között: magyaros motívumokkal díszített design tárgy, amely nagyon szerethető.

„Noha a piacokon és a boltokban megtalálhatók a míves, igényesen kidolgozott népművészeti termékek, de ezek sokszor a mai kor igényeinek már nem felelnek meg, legyenek bármilyen szépek is. És tulipános ládát a repülőre is nehéz felvinni.” – magyarázza Juhász-Váczi Heni, a Folqa Collection megálmodója. „Mégsem szabad lemondanunk arról, hogy nemzeti értékeinket megismertessük a külföldiekkel, csak ennek megfelelő formáját kell megválasztani, számukra is befogadható módon: stílusosan, humorral, barátságos kiszerelésben adagolva.”

Juhász-Váci Heni és az első Folqa Collection (fotó: folqa.com)

A nagyjából 10 centi magas, műgyantából öntött, azonos formával, de eltérő mintázattal rendelkező babák a tradicionális magyar foglalkozásokat mutatják be a csikóstól a paprikamolnáron át a nádtető-készítőig, mindezt a jellemző népi hímzések motívumaival díszítve. Egy-egy figurához egy-egy nemes tulajdonság is társul, így lesz a csikósból “rátermett”, a gulyásból “kitartó”, a betyárból “igazságos”, a fazekasból pedig “elmélyült”. A babákhoz apró kártya is tartozik, amely a mesterséget és a hozzájuk kapcsolódó tulajdonságot mutatja be három nyelven.

“Betyár – ‘az igazságos’: A Bakony bujdosóit gonosz haramiáknak tartják, pedig csak az egyenlőséget hirdetik: akinek sok van és ínséges időkben sem adna másoknak, azt a fokos egy koppintásával jó belátásra lehet ám bírni!”

Folqa Collection (fotó: folqa.com)

Az új szuvenírmárka, a Folqa Collection teljes gyártási folyamat Magyarországon zajlik és a decemberi WAMP dizájnvásáron élőben is meg lehet nézni a Folqákat.

folqa.com>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Magyarországról szeretettel: a csikóstól a paprikamolnárig” című cikkhez.

 1. vk szerint:

  Ez megint egy olyan dísztárgy, ami hiába tetszik nagyon, sosem fogom megvenni. Még ajándékba sem. Megnéztem a honlapjukon: 5.990,- Ft?!?!?!? A magyar design termékek egyszerűen pofátlanul drágák. Többször voltam már kint a wampon, és döbbenetes árakon kínálják a portékájukat!

  VálaszVálasz
 2. Will szerint:

  Ha úgy vesszük, 5990Ft az 20 euro. Ennél minden szuvenírshopban drágább egy teljesen hétköznapi szitázott póló ilyen feliratokkal, hogy “mindösszesen ezt a tetves pólót kaptam XY városból”. Sem nem egyedi, sem nem emlékezetes. Szerintem a WAMP-on sok termék megéri az árát, mert egyszerűen egyediek, ötletesek, ritkák. Sajnos az már a mi nyomorunk, hogy oda süllyedtünk életszínvonalban, hogy ezt sem feltétlenül engedhetjük meg magunknak, még alkalmanként sem.

  VálaszVálasz
 3. GKK szerint:

  Vk:
  Ha én 10 munkaórát teszek bele egy kézzel készített valamibe, akkor mennyit kérjek érte? 1000.- Ftot? Még a rezsi sem jön ki abból, nemhogy élnivalóra maradjon… Te dolgoznál ilyen óradíjért?
  Igen, szomorú, hogy 6000.- Ft drágának számít, de ne a készítőket tessék már lepofátlanozni… Köszi.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra