Mustra: betlehemi királyok másként

Myreille

Milyen a betlehemi jelenet minimalista feldolgozásban vagy éppen playmobilból? 8 játékos variáció Jézus születésének felelevenítésére.

“Irul-pirul Mária, Mária,
boldogságos kis mama.
Hulló könnye záporán át
alig látja Jézuskáját.
A sok pásztor mind muzsikál.
Meg is kéne szoptatni már.
Kedves három királyok,
jóéjszakát kívánok!”

József Attila: Betlehemi királyok

1929 decemberében írta József Attila a Betlehemi királyokat, amely minden iskolai karácsonyi ünnepség elmaradhatatlan része volt és szerintem ma is az. A betlehemezés, Jézus születésének megelevenítése azonban igen régi népszokás, akárcsak a betlehem állítás csillaggal, a kisdeddel, Máriával, Józseffel, a pásztorokkal, a három királlyal. A karácsonyfa újabb “találmány”, csak a 19. században terjedt el, azonban a betlehemi jelenet sokszor éppen a  karácsonyfa alá kerül.

A betlehem állítás gyökerei a középkorra vezethetők vissza, amikor a templomokban karácsonytól vízkeresztig így elevenítették fel a megváltó megszületését, a pásztorok és a királyok látogatását a jászolnál.

A legtöbb betlehem a templomokban használatos alakábrázolással készül, freskószerű alakokkal, azonban kortárs művészeket és nagy játékgyártókat is megihlet a téma. Játékos és minimalista betlehemek.

Alexander Girard

Alexander Girard>>

Playmobil

Playmobil>>

Modo

Modo>>

Haba

Haba>>

Maxim EverEarth

EverEarth>>

Alessi

Alessi>>

Fjorn Scandinavian

Fjorn Scandianvian>>

Oliver Fabel

Oliver Fabel>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra