Porcelán Pasi

Radics Rozi

Már csomagolt a Wamp. Az utolsó pillanatban botlottam bele, vagyis a standjába. Megállt a szemem rajta, mert nem tudott mást tenni, ugyanis megigézték.

Ezen a standon mindent elborított a finom nőiesség, a bűbáj, a rafinéria és a csodálatos múlt század.

Szász Károly porcelán ékszere (Fotó: Beinrohr László)

Szász Károly porcelán ékszere

Szász Károly porcelán ékszere

Ő meg csak ácsorgott ott és félszegen kérdezte – Megismered milyen porcelán? – Aztán megeredt a nyelve és csak úgy ömlött belőle az információ, meg a szebbnél – szebb történetek, hajdan volt porcelán tárgyakról.

“1921-es Herendi, amott egy 1894–es Zsolnay, ez valamikor kávéscsésze volt. Látod a törés ívét így pótoltam ki – mondta és tenyerére ültette a finom csészécskét. Még soha nem találkoztam ilyen hihetetlen kreativitással. Szász Károly iparművész összetört porcelánok darabjaiból éleszti újra ékszereit.”

Szász Károly porcelán ékszere

Szász Károly porcelán ékszere

Egyszer úgy alakult, hogy meg kellett mentenem egy Herendi porcelán madár letört csőrét. Sikerült az akció. Innen jött aztán az ötlet. A megmenteni a menthetőt, mindig is bennem volt. Műhelyemben üveg és porcelán tárgyakat restaurálok. Egyik nap a szomszédos régiség kereskedő behozott hozzám egy Óherendi vázát, ami már nagyon meg volt repedve. Sajnos nem tudtam megmenteni darabokra tört. Személyes tragédiaként éltem meg. Akkor kitaláltam, hogy a szebb részeiből, gyűrűt, fülbevalót és nyakláncot csinálok, hadd éljen tovább. Valaha ezek a porcelán tárgyak felbecsülhetetlen értékkel bírtak. Birtokokat fizettek értük. Szeretek a különböző antikvitásokban nagyon-nagyon régi porcelán darabkák, sérült tárgyak után kutatni. Egyből meglátom bennük a fülbevalót, vagy a medált.

Hajdan volt porcelánbaba herendi cipellője medálként él tovább, egy kancsócska karkötőként, letörött kávés csésze fülek új alakot formálnak, hála Szász Károly iparművésznek. (Műhely: 1022 Ürömi utca 10., Telefon: 06 30 25 22 613)

Szász Károly porcelán ékszere (Fotó: Beinrohr László)

Szász Károly porcelán ékszere (Fotó: Beinrohr László)

Szász Károly web>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

18 hozzászólás a “Porcelán Pasi” című cikkhez.

 1. Dhiriam szerint:

  Imádom ha valaki ilyen kreatív! Nagyon tetszenek! Főleg az ékszerek! :)

  VálaszVálasz
 2. Susán Piroska szerint:

  Gyönyörű és végtelenül kifinomult tárgyak.Örülök hogty láthattam

  VálaszVálasz
 3. Veronika szerint:

  Szóhoz sem jutok! Lélegzet elállítóan kreatív, művészi, szép és valamiért megható. A múlt tovább él. (Lehet, hogy terhes vagyok???) :)

  VálaszVálasz
 4. Szbende szerint:

  Látnátok üvegből miket tud csinálni…

  VálaszVálasz
 5. Judit szerint:

  Nagyon különleges, szemet gyönyörködtető, egy hajdanvolt világot idéző ékszereket láthattunk a Wamp kiállításon Szász Károly standján.

  VálaszVálasz
 6. garden szerint:

  nagyon szépek, kifinomultak, gyönyörűen mutat egy ilyen ékszer bármely nőn.

  VálaszVálasz
 7. Leila szerint:

  Először is köszönöm szépen a Moksha-nak ,hogy ilyen módon kiemeli a művészeket!
  A porcelán alkotásokról annyít , hogy rajongójuk lettem ,ajánlom mindenkinek,én személyesen felkerestem a művész urat :) és beszereztem egy csodás nyakéket..Hihhetetlen lelkesedéssel és örömmel mutatta be a műtermében a készülő műveit,még egy kis rögtönzött bemutatót is tartott.Még egyszer Köszi!

  VálaszVálasz
 8. Szalai Aladár szerint:

  A feleségem elhurcolt a márciusi WAMP-ra. Mit mondjak, nem bántam meg! Csodálatos ahogy a művész a porcelánon lévő festményekhez megtalálja a harmonizáló formát! Köszönöm az élményt! Ott a helyünk az április 18-i WAMP-on is, ahol remélhetőleg még több gyönyörű kollekcióval örvendeztet meg minket az ifjú kiállító.

  VálaszVálasz
 9. Holleanyó szerint:

  Fantasztikusak! Alig várom, hogy személyesen is talákozhassak a Művészúrral.

  VálaszVálasz
 10. Éva szerint:

  Örülök, hogy olvashattam a cikket és láthattam néhány fényképet az igen ötletes és szép alkotásokról. Engem az újra használható, üveggel kipótolt régi csészék nagyon megfogtak. Kecsesek és praktikusan használhatók is, (látható a képről, hogy nem folyik ki a kávé) holott eddig ezek a szépségek leginkább csak rejtve voltak valahol. Nagy ötletnek és ügyes technikai megoldásnak tartom! Ha ráérek kimegyek a következő WAMP kiállításra, hogy még többfajta megmentett szépséget lássak.

  VálaszVálasz
 11. Andrea szerint:

  Gyönyörűek és igazán egyedi,különleges munkák! A legjobb ötletnek a kávéscsészéket tartom, bár szívesen elfogadnám valamelyik nyakéket is! Gratulálok a művésznek!

  VálaszVálasz
 12. Elka szerint:

  Gyönyörűek SzászKároly ékszerei! Én elmentem megnézni és megfogtam, megtapiztam, beleszerettem ezekbe a kedves újjászületett porcelánokba! Mindenkinek látni kell! Gratulálok kedves Művész Úr!

  VálaszVálasz
 13. Mikulea szerint:

  Megtaláltam a művész honlapját! Bámulatos , hogy mennyi mindennel foglalkozik és mennyi mindenből tud alkotni!
  http://www.mycreative.hu

  VálaszVálasz
 14. zsófi szerint:

  Csodálatos!!!Bárcsak én is ilyen tehetséges lennék!:)Sok sikert!!!

  VálaszVálasz
 15. zsófi szerint:

  a csésze a favoutit!!!:)De a kavicsok is nagyon tetszenek!(SŐT)A tukánok is nagyon szépek!

  VálaszVálasz
 16. Gabi szerint:

  8 éves kislányom születésnapjára kapott egy csodálatos medált és ha már ott voltam magamnak is választottam egy Szász Endre darabot amit elépzelésem szerint csiszoltak. Mindenki megtalálja korának és stílusának megfelelő darabot ami garantáltan egyedi. Lányommal taroltunk. Köszönjük Szász Károlynak.

  VálaszVálasz
 17. Szász Károly szerint:

  Mint színésznek a taps,nekem is olyan jólesnek ezek a kedves szavak,- köszönet érte mindenkinek!!
  !Így még boldogabban alkotok!
  -És Köszönet a Moksha-nak is , hogy így támogatott!!!

  VálaszVálasz
 18. Szász Károly szerint:

  @Gabi:
  Ha lehetséges ,akkor kaphatok egy képet?Feltenném a honlapomra!Köszönöm:)
  [email protected]

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra