Re-Üveg

Myreille

70% üveg, 100% kreativitás. Újrahasznosított üveghulladékból készült alkotások.

Az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és a WAMP Re-Üveg címmel tavaly ősszel hirdetett pályázatot designerek számára. A kiírók olyan alkotásokat vártak, melyek ötletesen, kreatívan mutatják be a hulladéküveg felhasználásának lehetőségeit.

A kétfordulós pályázat első körében csak látványterveket véleményezett a szakmai zsűri, majd a második körbe továbbjutott művészek másfél hónapot kaptak, hogy elkészítsék műveiket. A pályázat egyetlen kikötése az volt, hogy a tárgyak legalább hetven százalékban hulladéküvegből készüljenek. Egyéb műfaji korlátot nem támasztottak a kiírók.

Az Erzsébet téri Gödör Klubban tartott 2010. február 21-i eredményhirdetésen három alkotást jutalmazott a zsűri. A fődíjat Lehoczki Erzsébet munkája az Üveg-re fonal nyerte. A „horgolt üveg” nagyszerűsége sokoldalúságában rejlik: térelválasztónak, függönynek vagy éppen terítőnek is használható. A második helyezett Jagadics Barbara lett Glass brick, azaz üvegtégla című alkotásával, a harmadik díjat pedig Bihari Gabriella és Csák Tibor kapta a Fényüvegért.

Az üveg szelektív gyűjtése és újrahasznosítás fontos feladat. Az Európai Unió országaiban a háztartási üveghulladék hasznosítási aránya 2008-ban már 64 % volt, addig itthon 2009-ben az üvegcsomagolásnak csupán 28 % került szelektív gyűjtőkbe. 2012-re ezt az arányt 60 %-ra kell növelnie Magyarországnak.

Fehér szelektív gyűjtő: fehér üveg
Beledobható: befőttes üvegek, ásványvizes üvegpalackok, röviditalok üvegpalackjai
Nem dobható bele: ablaküveg, tükör, villanykörte, hőálló üvegtál, szemüveg, neoncső, orvosságos üvegek

Zöld szelektív gyűjtő: színes üveg
Beledobható: borosüvegek, sörösüvegek. Azonban visszaváltható üvegpalackok esetén, az a legjobb, ha üvegvisszaváltóban visszaváltjuk és az üvegcsomagolás újra használható.
Nem dobható bele: porcelán, kerámia, orvosságos üvegek

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra