term ID:
parent cat ID:15
parent cat ID 1:
post ID:22752
category_15 #fc218e

A porcelán ölelésében a borostyán életre kel

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

A porcelán ölelésében a borostyán életre kel

Myreille - Publikálva:

A porcelán légies könnyedsége jól illik a borostyán múltat sűrítő összetettségéhez. A két anyag társításával született ékszerek rendkívüliek. Horváth Veronika 2011-ben végzett a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen (régen Iparművészeti Egyetem) porcelán tervezőként, és éppen azon a télen, amikor megvette élete első kemencéjét, kezdett el a porcelánnal tovább kísérletezni. Az első pillanattól egyértelmű volt, hogy van élet a bögréken és étkészleteken túl.  Mint a legtöbb nőt, őt is vonzották az ékszerek és egyben szinte kínálták is magukat, hiszen a porcelán ékszer önmagában is különleges és izgalmas. Rövid időn belül a porcelán ékszerek fontos kiegészítője lett a borostyán. A 2011-es Design Hét alkalmával Lengyelország volt a vendég és az Iparművészeti Múzeumban borostyán ékszerkiállítást rendeztek. Ez megadta a végső lökést. “A változatos és gyönyörű borostyánokat leginkább fémekkel, fával párosították az alkotók, de nem porcelánnal. Ekkor még csak megihletett a borostyán, később kezdtem kísérletezni hogyan tudom a porcelánnal párosítani. Végül  megszülettek a porcelán-borostyán ékszereim.”– meséli Horváth Veronika – “A borostyánhoz, mint kőhöz, van személyes kötődésem is. Édesanyám lengyel, s Lengyelország a borostyánok hazája, sőt, van egy borostyán gyűrűm, amit évekkel ezelőtt ajándékként kaptam, azóta is hordom.”

Horváth Veronika ékszer

Horváth Veronika ékszer

Horváth Veronika ékszer

“A porcelán-borostyán párosítás nem megszokott, utánajártam, s nem nagyon találkoztam ilyesmivel még. Azt tudom, hogy Ukrajnában a borostyánt fával párosítják, s úgy készítenek belőle ékszereket. Lengyelországban meg inkább ezüsttel, ritkább esetben arannyal.” – feleli Horváth Veronika arra a kérdésre, hogy milyen hagyományai vannak a borostyán ékszereknek. –  “Az én ékszereim, azáltal, hogy e két egymástól idegen anyagot párosítottam, fiatalosak, üdék, vidámak lettek. A sötét tónust felváltottam egy fehér, porcelán alappal, ahol a borostyán életre kell, megmutatja valódi arcát, különböző rétegeit, színeit.”

A porcelán és a borostyán párosítása aprólékos folyamat. A porcelánoknak először a gipszformája készül el, majd ebbe kerül a porcelánmassza. Általában kétszer kell égetni a porcelánt és a második égetéssel kerül rá a máz is. (Persze, vannak mázatlan, magas hőfokon kiégetett, később pedig felpolírozott darabok is.) A kész porcelán alaphoz a borostyánokat méretre kell vágni, csiszolni és természetesen itt is elmaradhatatlan művelet a polírozás, hogy gyönyörű fénye legyen a kőnek. Ezután már “csak” az összeillesztés van hátra.

Horváth Veronika ékszer

Horváth Veronika ékszer

Horváth Veronika honlapja>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra