Amulettek, haikuk és a mache tea élvezete

Radics Rozi

kiralyfanni01

Ékszer ennyire még sohasem bűvölt el, mint Király Fanni nyakéke. Egy távol keleti szerelmi történet manifesztálódott a különleges darabban.

kiralyfanni07

Király Fanni ékszer


kiralyfanni08

Király Fanni ékszer


Miért választasz egy-egy alkotásod mögé filozófiát?
Király Fanni: Nagyon szomorú volnék, ha ékszereim divatékszerként, öltözék kiegészítőként funkcionálnának, és azt gondolom ez eddig még nemigen merült fel velük kapcsolatban. A kortárs ékszerművészet alkalmazott művészeti ág – bár létezik képzőművészeti iránya is, de én nem ezt művelem -, tehát az adott ékszer nem kiállítási darab, hanem interakcióba kerül a viselőjével, hat rá. Megerősíti, szabaddá és bátorrá teszi. Sok-sok tanulás, olvasmányélmény, utazás és önmagamon átszűrt tapasztalat nyomán keletkeznek a tárgyak. Nem tudatosan választom a filozófiát, hanem azzal a problémával foglalkozom, amikor a tárgy készül.
Mikor készítetted életed első ékszerét?
Király Fanni: Gimnázium után aranyművesnek tanultam, egy év múlva felvettek az Iparművészeti Főiskolára (ma MOME). A szakmunkásképzőben készültek az első darabok, de azokat a legnagyobb jóindulattal sem lehetett ékszernek nevezni. Üres, talmi tárgyak voltak. Igazi ékszernek a főiskola másodévében készített egyik sorozatomat éreztem: Amulettet készítettem egy olyan gyerekkori pici ezüstgyűrűből, amit hatéves kori legjobb barátnőmtől kaptam, akivel testvérré fogadtuk egymást. Ekkor szembesültem azzal, hogy mekkora érzelmi töltést tudok egy tárgynak adni.
Mi lett a sorsa?
Király Fanni: Ma is gondosan őrzöm.
kiralyfanni06

Király Fanni ékszer


kiralyfanni05

Király Fanni ékszer


Mitől válik amuletté egy ékszer?
Király Fanni: Az érzelmi töltéstől, amely az emlékeken kívül úgy is belekerülhet, ha az, aki kiválasztja azt a bizonyos tárgyat, mélyen kötődik hozzá, érez benne egy “valamit”. De akár egy gyári tucat tárgyat is amuletté tehet az az energia, amit valaki kiválasztott, és a szeretett személynek szánt.
Te viselsz amuletteket? Ékszereket?
Király Fanni: Mindig viselek ékszert. A hangulatomhoz választok ékszert, ahogy persze ruhát is, ezt önkifejezésnek tekintem, üzenet magamról a külvilágnak. A jó ékszer egyébként véd. Magabiztosságot, önbizalmat kölcsönöz, azt az üzenetet sugározza, hogy birtoklója vállalja önmagát, és meg akarja mutatni a belső értékeit.
kiralyfanni03

Király Fanni ékszer


1

Király Fanni ékszer


A művészeted a japán kultúrából táplálkozik. Mi vonz benne?
Király Fanni: A rend, a szimmetria, de ugyanakkor az esetlegesség, a részletek asszimetriája. A finom anyagválasztás, a kidolgozottság. A mély hagyományok és tartalom. A haikuk és a mache tea élvezete.
Milyen anyagokkal dolgozol?
Király Fanni: Ezüsttel. Ezt kombinálom a legváltozatosabb természetes anyagokkal: egzotikus fák, legfőképp ébenfa, csontok, üveg, csiszolt kövek, pergamen kikészítésű kecskebőr. Ember alkotta, egyszer már más funkciót betöltött töredékekkel: régi hímzések, szőnyegek, elsüllyedt hajóroncsok darabkái, régi kőfaragványok, törött elefántcsont zongorabillentyűk. Ezek a tárgyak nekem a sűrített időt jelentik. Régi korokat idézhetek-őrízhetek meg általuk. Ezeknek az anyagoknak nincs pénzben kifejezhető értékük, én teszem értékké őket azáltal, hogy felhívom rájuk a figyelmet.
Hogyan tervezel?
Király Fanni: Mindig sorozatokat készítek. Egy sorozat összefüggő ékszerekből áll, egyik darabból születik a másik, egy problémakört járnak körbe. 10-15 vagy akár több darab is alkot egy sorozatot. Rajzolással, modellezéssel, kísérletezéssel telik el 1-5 hónap. Végül viaszból faragva megszületnek az adott sorozat darabjainak első példányai az „anyadarabok”. Ezek szolgálnak a későbbiekben arra, hogy a modell kisszériás sokszorosítása előkészíthető legyen. Fontos, ha a továbbiakban sikeres a modell, készíthető legyen belőle replika példány. Ezután, ha a sorozatot egy kiállítás keretében bemutattam, elkezdheti az életciklusát. A sikeresebb modelleket még 10 év után is megrendelik, de vannak egyedi és egészen kis példányszámú limitált  ékszerszériáim is.
Király Fanni weboldala>>>

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra