term ID:
parent cat ID:15
parent cat ID 1:
post ID:8306
category_15 #fc218e

Corian az ujjadra, Budapest a nyakadba

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Corian az ujjadra, Budapest a nyakadba

Radics Rozi - Publikálva:

Vékony Fanni iparművész corianból faragja ékszereit.

A corian hűvös, selymes tapintású anyag, elsősorban belsőépítészeti célokra szolgál. Fanni a Made in Hungary kiállításon érintette először ezt a különleges anyagot, egy konyhabútor formájában. Az érintés megihlette. Azonnal tudta, hogy ékszereket fog készíteni belőle. Felvette a kapcsolatot azokkal a bútorgyártó cégekkel, amelyek corianból állítják elő termékeiket.

Corian ékszer/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

Corian hajtű/design: Vékony Fanni

“Számomra nagyon fontos, hogy az ékszer ne divattárgy legyen, amit az idei trend ruhái határoznak meg, aztán jövőre a fiók mélyén találja magát, mert eljárt fölötte az idő. Azokba az ékszerekbe hiszek, amiket a nagymama örökségül hagy az unokájának, hogy most már viselje ő. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a tervező a saját korának megfelelően gondolkodjon és ne régi tárgyakat másoljon le. Ezért használok, modern, szokatlan anyagokat, igyekszem olyanokat választani, amelyek hosszú élettartamúak. A corian kopásálló, színtartó, saválló, hőálló, tehát van rá esély, hogy a corian ékszert örökölje majd az unokánk.” Vékony Fanni az ékszert testen viselt jelként értelmezi. Információkat árul el személyiségünkről, habitusunkról, akkor is, ha csak egy napra akasztjuk a fülünkbe, húzzuk az ujjunkra.

Kézelőgomb/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

“Azokban a társadalmakban, ahol az emberek maguk készítik ékszereiket, sokkal többet mondanak ezek a tárgyak. Szomorúan szoktam állni az ékszerboltok kirakata előtt, akármelyiket nézem, ugyanazokkal a darabokkal találkozom. Sajnos a magyar közönség már annyira megszokta ezt a helyzetet, hogy sokan fel sem mernek venni egy olyan darabot ami különbözik az átlagostól, pedig ezzel pont az ékszer alapvető feladatának mondanak ellen.” A fiatal tervező általában saját corian gyűrűit viseli. Kimondhatatlanul jó érzésnek tartja, amikor megdicsérik, megkérdezik honnan van, vagy egyszerűen csak hosszan bámulják a villamoson. Érdemes megemlíteni a Sterling Galéria “Budapest, Budapest, te csodás” kiállítására készült Budapest kollekcióját. Fanni az ötletet a századforduló fürdővárosainak emlékékszereiből merítette. Ezek kis porcelán képeket ábrázoltak az adott városról. A Budapest ékszerekben könnyen kivehető, cserélgethető ezüst lapocskák vannak, így gyűjthetők a főváros nevezetességei, és tetszés szerint variálhatók a láncok és karkötők. Vékony Fanni web>> Sterling Galéria>>

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra