Corian az ujjadra, Budapest a nyakadba

Radics Rozi

Vékony Fanni iparművész corianból faragja ékszereit.

A corian hűvös, selymes tapintású anyag, elsősorban belsőépítészeti célokra szolgál. Fanni a Made in Hungary kiállításon érintette először ezt a különleges anyagot, egy konyhabútor formájában. Az érintés megihlette. Azonnal tudta, hogy ékszereket fog készíteni belőle. Felvette a kapcsolatot azokkal a bútorgyártó cégekkel, amelyek corianból állítják elő termékeiket.

Corian ékszer/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

Corian hajtű/design: Vékony Fanni

“Számomra nagyon fontos, hogy az ékszer ne divattárgy legyen, amit az idei trend ruhái határoznak meg, aztán jövőre a fiók mélyén találja magát, mert eljárt fölötte az idő. Azokba az ékszerekbe hiszek, amiket a nagymama örökségül hagy az unokájának, hogy most már viselje ő. Ugyanakkor fontosnak tartom, hogy a tervező a saját korának megfelelően gondolkodjon és ne régi tárgyakat másoljon le. Ezért használok, modern, szokatlan anyagokat, igyekszem olyanokat választani, amelyek hosszú élettartamúak. A corian kopásálló, színtartó, saválló, hőálló, tehát van rá esély, hogy a corian ékszert örökölje majd az unokánk.”

Vékony Fanni az ékszert testen viselt jelként értelmezi. Információkat árul el személyiségünkről, habitusunkról, akkor is, ha csak egy napra akasztjuk a fülünkbe, húzzuk az ujjunkra.

Kézelőgomb/design: Vékony Fanni

Corian gyűrű/design: Vékony Fanni

“Azokban a társadalmakban, ahol az emberek maguk készítik ékszereiket, sokkal többet mondanak ezek a tárgyak. Szomorúan szoktam állni az ékszerboltok kirakata előtt, akármelyiket nézem, ugyanazokkal a darabokkal találkozom. Sajnos a magyar közönség már annyira megszokta ezt a helyzetet, hogy sokan fel sem mernek venni egy olyan darabot ami különbözik az átlagostól, pedig ezzel pont az ékszer alapvető feladatának mondanak ellen.”

A fiatal tervező általában saját corian gyűrűit viseli. Kimondhatatlanul jó érzésnek tartja, amikor megdicsérik, megkérdezik honnan van, vagy egyszerűen csak hosszan bámulják a villamoson.

Érdemes megemlíteni a Sterling Galéria “Budapest, Budapest, te csodás” kiállítására készült Budapest kollekcióját. Fanni az ötletet a századforduló fürdővárosainak emlékékszereiből merítette. Ezek kis porcelán képeket ábrázoltak az adott városról. A Budapest ékszerekben könnyen kivehető, cserélgethető ezüst lapocskák vannak, így gyűjthetők a főváros nevezetességei, és tetszés szerint variálhatók a láncok és karkötők.

Vékony Fanni web>>
Sterling Galéria>>

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Corian az ujjadra, Budapest a nyakadba” című cikkhez.

 1. Dhiriam szerint:

  Nagyon szépek! :) És a weboldalon is gyönyörűségek találhatók!

  VálaszVálasz
 2. Nanon szerint:

  Nem nagyon viselek ékszert – az is többnyire kimerül nálam a fülbevalóban -, gyűrűben pedig kizárólag a jegygyűrűmet, amit ideje lenne lecserélnem (miután férjuram lelépett Csipiszem születése után 7 héttel). Ilyen darabokra szívesen is cserélném, ezek az első példány gyűrűk, amik nagyon-nagyon tetszenek. Húg pedig gyűrű mániás, neki is ajánlani fogom. Megyek is, körülnézek a weblapon… Köszi az ajánlót! :)

  VálaszVálasz
 3. Dóri szerint:

  Imádom Vékony Fanni ékszereit!!!

  VálaszVálasz
 4. Shaz szerint:

  Úgy vagyok ezekkel az ékszerekkel, mint a zsiráffal. Nagyon tetszik, de otthonra nem kéne.

  VálaszVálasz
 5. Veronika szerint:

  Nekem is nagyon tetszenek.
  Viszont azzal a mondattal nem értek egyet, pontosabban kétkedve fogadom, hogy ezeket a nagymamák az unokáikra hagyják majd. Szerintem ez a most ékszere. Valahogy nem hiszem, hogy ez a dizájn pl. 50 év múlva is viselhető lesz. Nem tudom miért gondolom így, de így érzem.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra