term ID:
parent cat ID:15
parent cat ID 1:
post ID:4555
category_15 #fc218e

Design-forradalom

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Design-forradalom

Myreille - Publikálva:

fiftythatchanged Felkelsz, felöltözöl, felveszed a cipőd, beülsz az autóba, elmész dolgozni, leülsz a székre. Azonban a hétköznapi tárgyak olykor forradalmiak.

A londoni Design Museum négy kötetet adott ki hétköznapi tárgyakról (ruha, cipő, autó, szék), amelyek megváltoztatták a világot.

Fifty Dresses That Changed the World A ruha talán a leghétköznapibb tárgy és változásai jól mutatják a technikai fejlődést, a társadalmi normák változását és az aktuális divatot. A Design Museum 50 ruhája azonban nem történelmi tabló, hanem Fortuny 1915-ös  “Delphos” fantázianevű redős ruhájától Hussein Chalayan 2007-es ledes ruhájáig veszi végig az ikonikus ruhákat. A kötetből nem maradtak ki azok a ruhák sem, amelyek azért váltak ismerté, mert egy sztár viselte. Ilyen például Audrey Hepburn “kis feketéje” és Marilyn Monroe lebbenő fehér ruhája.

Fifty Chairs That Changed the World Igen hosszú volt az út a hajlított fa háttámlájú, 1859-es Thonettől a 2003-as Konstantin Grcic tervezte Magis féle Chair_One-ig. Bár az én személyes kedvencem a pilleszék, vagy hivatalosabb nevén az  Henry Massonnet tervezte Tam Tam Stool és az 1968-as Panton Chair, amelyet a dán designer Verner Panton tervezett és 1999-től a Vitra megújult technikával gyárt.

chairone

Chair_One - Magis/ Design: Konstantin Grcic

pantonchair

Panton Chair - Vitra/Design: Verner Panton

tamtam

Tam Tam Stool - Ameico/Design: Henry Massonnet

Ameico web>>

Pilleszék/Tam Tam szék Magyarországon az Insituban kapható.

Fifty Cars That Changed the World 1908: Ford T Model. 1998: Smart. Kilencven év, ötven autó. Így kerül a Trabant és a Tatra T87 Jaguarokkal és Lamborghinikkel egy könyvbe.

Fifty Shoes That Changed the World Egészen hosszú az út 1863-tól, amikor John A. Frye megalapítja The Frye Company cégét és elkészíti első csizmáit – Frye boots -, 2009-ig, amikor a híres építész Zaha Hadid cipőt tervez a Lacoste-nak. Persze, nem maradhattak ki olyan “hírességek” sem, mint Dr. Martens bakancsa, az utóbbi idők imádott-utált tangapapucsa, a Flip-Flop, az ormótlan, de meleg Ugg lábbelik, a Corcs és Melissa műanyag cipői sem.

ugg

Ugg - Classic Cardy Boot - Nekem tetszik!

Kapcsolódó cikkek: Műanyag cipőt hordani sikk

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra