term ID:
parent cat ID:15
parent cat ID 1:
post ID:63065
category_15 #fc218e

“Egyszer még ez is történelem lesz!”

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

“Egyszer még ez is történelem lesz!”

Myreille - Publikálva:

Két női ruha, amelyeket között 500 év a különbség. Az egyik múzeumi darab, a másik fast fashion darab. De mit hoz a jövő?

Két női ruha, amelyeket között 500 év a különbség.

Két női ruha, amelyeket között 500 év a különbség.

Trend vagy fenntarthatóság?

Megváltoztam. Elkezdtem másként gondolkodni a divatról, a ruhák, táskák, kiegészítők iránti vágyakozásról, de legfőképpen arról, hogy mire van szükségem és mi teljesen felesleges. A vásárlásról nem mondtam le. Két folyton növő gyerekkel merő képmutatás lenne azt állítani, hogy nem kell ruhát, cipőt vennem, viszont a “mire van szükségem” vs. “beleszerettem ebbe a ruhába, akarom”, érvek és ellenérvek, a vágyak és a józan megfontolás harca eljelentéktelenedett. Azt veszem meg, amire szükségem van.

Másfél évvel ezelőtt vettem néhány ruhát, mert meetingekre jártam és úgy tűnt, a jövőben is ilyen lesz az életem, de a tavalyi évemet 8 db fekete trikóval lehet a legpontosabban leírni.

Azon is sokat gondolkoztam, hogy mit akarok magamról a ruháimmal üzenni. Semmit. Az öltözködés nem az én nyelvem. Legalábbis most úgy érzem.

Azt is pontosan éreztem, hogy a Gardrób rovatnak is követnie kell a változásaimat, de csak akkor szántam rá magam az írásra, amikor szinte egyidőben két levél esett be két ruháról. A két ruha készítése között 500 év van. Az egyik egy királyi esküvő menyasszonyi ruhája, a másik egy fast fashion márka aktuális kínálata, amit majd pár hét múlva elsodor egy újabb újdonság.

Nézem az 500 éves ruhát és megértem azt a kort. De 2521-ben érteni fogják a mi életünket?

Mária királyné selyemdamaszt menyegzői viselete, 1521./Fotó: Magyar Nemzteti Múzeum hírlevele - Dabasi András

Mária királyné selyemdamaszt menyegzői viselete, 1521./Fotó: Magyar Nemzteti Múzeum hírlevele – Dabasi András

Ruháinkban a történelem

Mária királyné 1521-ben a mennyegzőjén viselte ezt a zöld selyemdamaszt ruhát. Ez a ruha a Magyar Nemzeti Múzeum Textilgyűjteményben található menyasszonyi ruhák közül a legrégebbi.

Nem nehéz elképzelni, hogy hány munkaórát tettek ebbe a varrónők, mire elkészítették. Biztosak lehetünk benne, hogy apró, tökéletes öltésekkel dolgoztak és a ruha kor divatjának tökéletesen megfelelt. Illett egy lány tökéletes napjához, különleges volt. Megfelelt annak az elvárásnak, hogy egy lány legjobb ruhája legyen, amit ünnepi alkalmakkor hordhat.

“Habsburg Mária és II. Lajos frigye azon ritka elrendezett középkori házasság volt, melyet szerelem pecsételt meg – írják a Magyar Nemzeti Múzeum hírlevelében. – A két fiatal a király korai haláláig (1526) rajongva szerette egymást. Mária örök szerelmének és elkötelezettségének zálogaként egy szív alakú aranymedált ajándékozott Lajosnak, aki azt a mohácsi csatában bekövetkezett haláláig a nyakában viselte. Az ékszer viharos körülmények között jutott vissza Máriához, a királyné így írt róla végrendeletében: „Két ember útitársa volt ez a szív mindhalálig. Két emberé ki életében, szerelmében, érzéseiben egymástól el nem vált.“ 

Yrsa Daley-Ward x HM kollekció, 2021/Fotó: hm.com

Yrsa Daley-Ward x HM kollekció, 2021/Fotó: hm.com

Yrsa Daley-Ward-ról azt írja a H&M, hogy “a kedvenc Instagram költőnk, akivel egy vagány, tudatos kollekciót készítettünk együtt“. A kapszulakollekció főleg kényelmes mackóból tréningruhákból, pólókból, trikókból áll. Olyan ruhákból, amelyeket a pandémia idején a legtöbbet hordtunk és hordunk.

Miből és mivé lesznek a ruháim?

Jó lenne tudni, hogy a ruhákhoz a gyapotot hol termelték, a pólókat kik és milyen körülények között varrták. Abban viszont biztosak lehetünk, hogy ezek a ruhák a legújabb divatrendeknek is megfelelnek. Megfelelnek annak az elvárásnak, hogy akár otthon, de akár az utcn is egyedinek, különlegesnek érezze magát a viselőjük. Elképzelhető – sőt, erősen remélem is -, hogy lesz olyan lány, aki egy fehér, “One day even this will be history” feliratos pólóban köt házasságot.

Talán 500 év múlva ez a póló is ott lesz egy textilmúzeumban, és akkor az “One day even this will be history” még viccesebb (meg)mondás lesz. Ahhoz viszont, hogy 500 év múlva az emberiség még foglalkozzon olyan dolgokkal, mint a régi idők ruhái, egy élhető bolygó kell. Az élhető bolygóhoz pedig tudatos vásárlás szükséges. Tehát csak akkor vedd meg ezt a pólót, ha szükséged van rá. Ha tényleg szükséged van rá. Ha a következő nyáron, sőt a következő 5 vagy akár 10 évben évben is hordani akarod.

Én mostantól nem akarok divatról, divattrendekről vagy akár luxusmárkákról beszélni, mert hiába szórakoztatott egy ideig, boldoggá nem tesz. A Gardrób rovatot nem törlöm, mert a múltam része, de a jelenben jelentősségét veszíti. 

Persze, azt nem zárom ki, hogy egyszer írok egy posztot a legjobb ár-érték arányú fekete trikókról, amelyek etikus és környezettudatos gyártásban készültek, de a mostani ruhatáram éppen elég, megfelelő minőségű, nem tervezek ruhavásárlást.

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra