Nagy esőűző gumicsizma mustra

Myreille

Mi a közös a gumicsizmában és a bélszínben? Arthur Wellesley, Wellington első hercege.
Arthur Wellesleynek (1769-1852), Wellington első hercegének egészen furcsa módon sikerült elérni a halhatatlanságot. Nem elég, hogy neves katona és államférfi volt, és minden történelemkönyvben ott a helye, ünnep- és hétköznapokon is emlegetik.
Ünnepnapokon a Wellington bélszín miatt, azonban az nem egyértelmű, hogy a tésztába és pástétomba burkolt bélszín miért is kapta a Wellington nevet. Egyes elméletek szerint Wellington igen kedvelte a bélszínt, más források szerint egy hazafias szakács nevezte el így ezt az ételt a hősről.
Az viszont bizonyos, hogy minden esős angliai napon – és abból nincs kevés – emlegetik Wellington hercegét. A gumicsizma, Wellington boots, szintén róla kapta a nevét.
Történt ugyanis, hogy Wellington hercege megbízta londoni cipészét, hogy a katonák között olyan népszerű térdig érő hessian csizmát alakítsa át kényelmesebbre. Az volt a kívánsága, hogy a csizma legyen strapabíró a csatában, esti mulatságban pedig kényelmes. Wellington harcmezőn szerzett hírneve népszerűvé tette a csizmáját is, hordta mindenki, aki tehette, még akkor is, ha nem volt katona.
A csizma borjúbőrből készült egészen 1853-ig. Talán Wellington még hallott arról, hogy a róla elnevezett csizma forradalmian új anyagból is elkészül és a mezőgazdaságban dolgozók örömmel fogadják a vízálló lábbelit. A csizma megújulása azonban egy évvel korábban kezdődött, amikor Hiram Hutchinsont üzletembert találkozott Charles Goodyearrel, aki éppen a vulkanizálással kísérletezett. Amíg Goodyear autógumi, Hutchinson 1853-ban gumicsizmák gyártásába kezdett. A termelés robbanásszerűen akkor nőtt meg, amikor az I. világháború miatt hatalmas állami megrendelést kaptak, hogy a katonák számára vízálló lábbelit gyártsanak. A II. világháborúban ugyancsak nagy mennyiségű gumicsizmára volt szüksége a hadseregnek, majd a frontról hazatérő katonák praktikus okokból továbbra is viselték a gumicsizmát, és az egyre népszerűbb lábbelivé vált.
Az utóbbi években a gumicsizma megújult és népszerűsége megnőtt. Már nem csak sár és víz ellen védő praktikus lábbeli, hanem esős időben trendi viselet. Ráadásul a vidám mintájú gumicsizmák sikerén felbuzdulva a legnagyobb divatházak előálltak saját, akár magassarkú gumicsizmáikkal.

Gun Gheck - Chooka


Green Tattoo - Chooka


Little Apples - Chooka


Tattoo City - Chooka (Hopp! Megint egy türkiz...)


Tiny Whales - Chooka


New Wawe - Chooka


Hunter


Hunter

Evercreatures


Evercreatures


Blue Moon - Joules


Brown Multi - Joules


Budget Rose - Cotswold


Sherwood Forest


Sherwood Forest


Chloé


Marc Jacobs


Burberry


Wellington Squiggle Boot - Melissa - Vivienne Westwood


Melissa - Vivienne Westwood


Törpesarkú gumicsizma


Törpesarkú gumicsizma

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra