term ID:
parent cat ID:15
parent cat ID 1:
post ID:3361
category_15 #fc218e

Nem törékeny

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Nem törékeny

Myreille - Publikálva:

panyizsuzsilead

Panyi Zsuzsi férjével és három gyermekével Szentendrén él, nem mellesleg pedig a nevét viselő üvegékszerek tervezője és készítője. “Modern üvegek igényes nőknek.”

panyizsuzsi

Panyi Zsuzsi

Mi volt az első dolog, amit üvegből készítettél? Nem emlékszem pontosan. Édesapám a Szikktiben (Szilikátipari Központi Kutató és Tervező Intézet – a szerk.) dolgozott az üvegosztályon, gyakran bementünk hozzá. Volt egy szabadalma, amellyel az üveg folyását tesztelték és mérték, ennek a melléktermékei kis csurgatott üvegdarabok voltak. Ezekre határozottan emlékszem. Mindig kerestem közöttük a szép formákat. Aztán később, amikor már otthon dolgozott, nagy üvegtáblák voltak az udvarunkon és azok közt bújócskáztunk. Ezek az első emlékeim az üvegről. Jóval később, már felnőtt fejjel kezdtem el üveggyöngyöt fűzni, és arra gondoltam, szép lenne a fusing, azaz olvasztott üveg. Aztán a gyöngyöt elhagytam, de az üveg maradt. Ennyire egyértelmű volt? Régóta foglalkoztat az üveg. A gimi után építészmérnöki karra mentem. Mindig is erős voltam matekból, a reál tárgyakból és emellett a kreativitásom is domináns volt. Nem volt semmilyen vágyam, hogy mi szeretnék lenni, ezért egy olyan szakmát és iskolát kerestem, ahol e kettőt tudtam használni és fejleszteni. Visszagondolva érdekes, hogy az egyetemen sok üvegszerkezetet terveztem, sőt még egy TDK dolgozatot is írtam a témából. Az üvegékszer készítés pedig úgy kezdődött, hogy egyszer – lassan 3 éve – elmentem egy 3 órás workshopra és az olvasztás azóta a szerelmem. Szeretem magát az anyagot, a színeket és szeretek újat alkotni! Hogyan kell elképzelni egy üvegékszer készítőt, amikor dolgozik? Leülök és nézegetem a színeket, aztán egyszer csak kipattan, hogy mit mivel, összerakom nézegetem és ha tetszik ékszer lesz belőle. Van olyan is, amikor nem a műhelyben jut eszembe a színkompozíció. Meg tud ihletni egy fotó, de egy tárgy is. Az én munkám formailag nem túl változatos én a színekkel dolgozom. Határozott színvilágom van, amit bár sokan próbálnak másolni, de pontosan ez a rész, ami nem tanulható, ez belülről jön: ez a panyizsuzsi ékszerek titka. Az ezüst ékszer azonban más, ott ketten dolgozunk. Először kitalálom az ezüst részt, aztán átbeszélem az ötvösömmel, módosítunk és ő elkészíti a mintadarabot. Van, hogy ezen is módosítunk és így alakul ki a végleges ékszer. Ezek igazán igényes, de hordható design darabok, ami mindenkinek a saját méretére készül!
panyizsuzsi01

panyizsuzsi üvegékszer

panyizsuzsi02

panyizsuzsi üvegékszer

Milyen gyakran készül új kollekció? Havonta, kéthavonta tervezek egyben egy kollekciót. Ezekből egy-egy szett kerül fel a webshopba minden hétfőn. Az aktuális új termékről mindig hírt adok a Facebookon. A kollekciók valamilyen szinten mindig tükrözik az évszak hangulatát. Ennek ellenére nem a divatszíneket komponálom üvegbe, hiszen azok úgyis túlértékeltek a divatboltok kollekcióiban. Olyan színeket választok, amelyek a divatszínekkel viselve kiemelkednek és egyedivé tesznek. Az egyediség nagyon fontos a tömeggyártott divat korában, ezért keresik manapság egyre többen az iparművészek munkáit és ezért tervezek én is limitált darabszámú kollekciót! Azonnal üzleti vállalkozásként indult? Nem, először saját kedvtelésemre készítettem, aztán jöttek az ismerősök, barátok és mindig elfogytak az ékszerek. Innen indult az egész. Én a kicsi, de profi lépések híve vagyok. Amit megcsinálok, az tökéletes legyen. Büszke vagyok arra, amit eddig felépítettem, nem kis munka, de megéri. Vannak olyan ékszerek, amelyeket nem adsz el, hanem megtartasz magadnak? Próbálom, de mindig megveszik. Ilyenkor tulajdonképpen sajnálom és örülök egyszerre. Sajnálom, mert ragaszkodok hozzá, de örülök, ha másnak is tetszik a munkám. Nem könnyű ilyet alkotni. A mai világ a giccsre, a silányra szocializálódott. Nagy feladat egy alkotónak olyat készíteni, amelyet büszkén vállalhat, hogy igen, én készítettem, ugyanakkor a vásárlónak is örömöt okoz. Bennem ez a kettős cél él, ez mozgat!
panyizsuzsi03

panyizsuzsi üvegékszer

Mi a potya péntek? A potya péntek a panyizsuzsi blogon működik. Minden héten más iparművész, kézműves vagy éppen design bolt ajánl fel egy terméket és ezt a bejegyzéshez hozzászólók közt sorsolom ki. A dolognak kettős célja van: oly sok tehetséges alkotó van, akinek a munkáit még kevesen ismerik, nekik óriási lehetőség a potya péntek, mert ismertséget hoz. A másik cél, hogy szeretek az olvasóknak adni, és ezt ők is szeretik. Ez így mindenkinek jó! Hogyan látod a XXI. századi nő kihívásait? Könnyen egyensúlyban tartod az anya, a feleség, a jó nő (azaz pirosra lakozott körmű nő) és az üzletasszony feladatköreidet? Örök kötéltáncolás ez, ahol a kötél az idő. Sokkal kevesebb van, mint kellene. Nekem könnyű, hiszen az én cégem, én osztom be az időmet. Ez sokszor a családtól is lemondást vár, de ez még mindig sokkal könnyebb, mit egy 8 órás munkahelyen dolgozni, egy főnök utasításai szerint. A siker pedig nem csak anyagi, én sikerként élem meg a nyári 1 hónapos családi nyaralásunkat is. Ez fontos! A “jó nőségről” pedig annyit, hogy számomra a jó nő az, aki összhangban van magával és ezért boldog. Én nem arra törekszem, hogy jó nő legyek, hanem hogy békében éljek magammal és a környezetemmel. Sokszor a boldogsághoz elég egy újság, egy tea és néhány perc csönd. Jól érzem magam a bőrömben!
panyizsuzsi04

panyizsuzsi üvegékszer

panyizsuzsi web: http://panyizsuzsi.hu panyizsuzsi webshop: http://panyizsuzsi.hu/webshop ami a művészet mellé kell: http://www.makgubo.hu

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra