A táska elbukta: túrós kalácskák

Myreille

Kevés tészta, sok túró, csak semmi túrós batyu, legyen inkább a forma olyan, mint a cseh kalács. Így születtek a túrós kalácskák.

Túrós táska helyett túrós kalácskák (Fotó: Myreille)

Túrós táska helyett túrós kalácskák (Fotó: Myreille)

 

Továbbra is elvem, hogy akinek van egy jó kelt tészta receptje, az “mindent” tud. A túrós kalácskák tésztája nem más, mint a kakaós csiga tésztája, csak még minimalistábban, mert a tejet is vízre cseréltem benne. (Leírom ide is, mert utálom, ha egy étel receptjét 3-4 kattintással kell összeszedni.)

Minimalista kelt tészta:

Hozzávalók kb. 20 db túrós kalácshoz
40 dkg liszt
2,8 dl langyos víz
2 dkg élesztő
2 evőkanál cukor
nagy csipet só

(Nem, nem maradt ki a tojás, se a zsiradék. Direkt hagytam ki. Jó lesz a tészta így is!)

Mindent beleszórok a kenyérsütőbe, dagasztó funkcióra állítom és megvárom, amíg elkészül. Gép nélkül a szokásos az eljárás: Cukrot vízben elkeverem, majd beleteszem az élesztőt és felfuttatom. A liszthez öntöm az élesztős vizet és sima, selymes tésztává gyúrom. Könnyebb, egyszerűbb és tisztább géppel, ezért a kenyérsütő – amiben soha nem sütök kenyeret, de kelt tésztát rendszeresen keverek, dagasztok – a kedvencem.

A gép 40 perc alatt  meggyúrja és egyszer megkeleszti, majd átgyúrja a tésztát.

Ezután lisztezett “deszkán” egy centi vastagra nyújtom a tésztát és műanyag ikeás pohárral (az a legolcsóbb fajta, ami minden gyerekes családban van) pogácsákat szaggatok, majd a pogácsák közepét megnyomkodom, hogy helyes kis kalácskák legyenek.

Pogácsákból kalácskák (Fotó: Myreille)

Ilyen lesz  a “pogácsából” készült kelt tészta kosár (Fotó: Myreille)

Töltelék kb. 20 darab túrós kalácshoz

Hozzávalók:
45 dkg túró
10 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
1/4 teáskanál őrölt vaníliarúd (elhagyható)
1 citrom reszelt héja
3 tojás
4 evőkanál mazsola (elhagyható)

A túrót összetöröm a tojássárgákkal, a cukorral, a vaníliás cukorral, a reszelt citrom héjával és az őrölt vaníliarúddal. Belekeverem a mazsolát is. A tojásfehérjét kemény habbá verem, majd óvatosan belekeverem a túróba.

A tésztakosarakat megtöltöm a túrós töltelékkel. 1,5 kanálnyi fér bele, majd kb. 180 fokos sütőben 20 perc alatt készre sütöm. Akkor jó, ha a töltelék átsült a kalácsok széle pedig enyhén megpirult.

Mivel nem kentem le tojással, így kicsit hóka lesz, de látszik rajta, hogy megsült. Olyan, mintha elpirult volta kicsit…

 

Minimalista kelt tésztában édes túró töltelék (Fotó: Myreille)

Minimalista kelt tésztában édes túró töltelék (Fotó: Myreille)

 

Túrós kalácskák (Fotó: Myreille)

Túrós kalácskák (Fotó: Myreille)

Legyél rendszeres moksha.hu olvasó és iratkozz fel a hírlevélre is!

 

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra