Aranygaluska rengeteg dióval és házi sodóval

Myreille

A kelt tésztát nem gazdagítom se tojással, se vajjal, de nem sajnálom tőle a rengeteg diót. A sodó pedig tojásból és tejből készül valódi vaníliával.

Megkívántam az aranygaluskát, de a klasszikus receptet inkább a kakaós csigánál bevált kelt tésztára cseréltem (semmi tojás, semmi zsiradék), a diót viszont túlzásba vittem. Ezentúl csak így sütöm.

Az egész recepthez (aranygaluskához és a sodóhoz) csupán 11 hozzávaló szükséges: liszt, tojás, dió, cukor, élesztő, vanília, tej, méz, víz, só, vaj.

Aranygaluska házi készítésű sodóval (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:

A tésztához:
40 dkg liszt
2,8 dl víz
2 g élesztő
2 evőkanál méz
csipet só

A “töltelékhez”:
5 dkg vaj
20 dkg dió
4 evőkanál cukor

A langyos vízben elkeverem a mézet és az élesztőt. Amikor az élesztő elkezd feljönni a felszínre, a folyadékot a liszthez öntöm, beledobom a csipet sót és kelt tésztát gyúr belőle a dagasztógép. (Kézzel is összeáll a tészta, csak az munkásabb, én előszeretettel használom a kenyérsütő dagasztó funkcióját.)

A vajat megolvasztom és egy teáskanálnyi mennyiséggel kikenem a kenyérsütőformát. A diót a cukorral megdarálom.

Amikor megkelt a tészta 1 centi vastagra nyújtom lisztezett deszkán. 1 centis csíkokat vágok a tésztából, amelyeket 1,5-2 centis galuskákra darabolok. A galuskákat szorosan egymás mellé pakolom a forma alján, megkenem olvasztott vajjal, majd rászórom a dió közel felét. Jó vastag rétegben álljon rajta a dió. Ezután jön egy újabb galuskaréteg, amit megint megvajazok és megszórok dióval. 3-4 evőkanálnyi dió maradjon az aranygaluska tetejére, mert jön egy újabb sor galuska, olvasztott vaj és a végén a megmaradt darált, cukros dió.

Begyújtom a sütőt 180 fokra és amikor jó meleg, beteszem az aranygaluskát és rá-ránézve kb. 35-40 percig sütöm. Ha kész, kifordítom a formából, a kipotyogó diót pedig felfogom és a tányéron az adagokra szórom.

A sodóhoz:
2 tojás
7 dl tej
1 evőkanál liszt
3 evőkanál cukor
negyed teáskanál őrölt vanília (vagy egy vanília kikapart magjai)

Amíg sül az aranygaluska, megcsinálom a sodót. 2 tojást habosra keverek 3 evőkanál cukorral és a vaníliával. (Tudom, hogy a klasszikus módszer szerint csak tojássárga kell bele, de éppen nem akartam makaront csinálni, a drága tojás sárgáját pedig vétek lenne kidobni. Kicsit habosabb ilyenkor a sodó főzés közben, de nem árt a végeredménynek.) Belekeverem a lisztet, majd apránként hozzáadom a hideg tejet. Felforralom az egészet és amikor felforr kicsit be is sűrűsödik.

Mi már langyosan enni szoktuk, mert nem bírjuk kivárni, hogy kihűljön az aranygaluska és a sodó is…

Aranygaluska sok-sok dióval (Fotó: Myreille)

Falatnyi “galuskák” rengeteg dióval (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Aranygaluska rengeteg dióval és házi sodóval” című cikkhez.

  1. bluemoon szerint:

    Ha szeretnénk, hogy a kelt tésztának az oldalát és az alját fényes cukormáz borítsa, akkor a kivajazott sütőformát rendesen beszórjuk kristálycukorral. Ezzel sülés után szépen kijön a formából, azonmód forrón kell, körbevágás után, kiborítani, és ahogy hűl a tészta, szépen rádermed a cukorbevonat. A Ferdinándnak vagy darázsfészeknek is különleges látványt, és ízt is ad, nemcsak az aranygaluskának.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra