Aszalt szilvás karaj

Tihi

karaj3

Vannak ételek, amik végigkísérik az ember életét. Az én kísérőm az aszalt szilvás karaj.

Még derékig érő koromban találkoztam vele először, és azóta is kedvenc, kihívás, művészet. Kedvenc, mert megigézett a bacon, az aszalt szilva, fokhagyma és vörösbor ízkombinációja; kihívás, mert apró módosításokkal, lassan jutok el a tökéletes étel elkészítéséig; művészet, mert az egymásra találó ízek és a tálalás szépsége az ételt műremekké teszik. Az eredeti recept persze sok ponton megváltozott, hisz igyekeztem a saját kedvemre formálni. Az eredetit hagyom is lassan a múlt homályába veszni, kóstoljátok inkább az én változatomban.

Az aszalt szilvás karaj elkészítéséhez ne úgy lássunk hozzá, mint egy hétköznapi gyors ebéd összeállításához; válogassunk hozzá minőségi alapanyagokat, ne sajnáljuk belőle a legjobbakat. A friss, száraz karaj legyen akkora, hogy hosszában elférjen egy lapos kőedényben. A bor legyen száraz és testes. Az aszalt szilva édes és húsos. A fokhagyma pedig legyen fokhagyma.

Ha a hozzávalók megvannak, ne sajnáljuk az időt sem az előkészítéstől, sem az elkészítéstől.

karaj1

Szétnyitott karaj fokhagymával...

A nagy nap előtt az aszalt szilvákat itassuk meg a vörösborral. A húst „nyissuk ki” egy darab egységes, nagyjából 1 centi vastag szeletté. Irdaljuk, és a szeletekre vágott fokhagymával tűzdeljük meg gazdagon. Ki-ki ízlése szerint sózza, borsozza, majd feltekerve, lefóliázva, a borba áztatott aszalt szilvával együtt tegyük el pihenni a hűtőbe. Hagyjuk összeérni az ízeket legalább 12 órán át.

Másnap a húst terítsük ki, és a közepét pakoljuk meg a borba áztatott szilvával, majd tekerjük fel. A tekercset gazdagon borítsuk be húsos, vékonyra szelt baconnel, és helyezzük a lapos kőedénybe. A tekercs mellé tegyünk még pár szem boráztatta aszalt szilvát, és egész fokhagyma gerezdeket, majd az egészet takarjuk le alufóliával.

Tegyük be a 175 fokra előmelegített sütőbe 2-2,5 órára, hogy a szilvából távozó zamatos vörösbor puhára párolhassa a húst, majd süssük még 30-40 percet a fólia nélkül, hogy ropogós legyen rajta a bacon. Akár forrón, akár hidegen, vékonyra szelve tálaljuk. De ne akárhogy! A sült hús mellett párolódott aszalt szilvákat és fokhagyma gerezdeket a távozó lével, egy kevés vörösborral és néhány cikk érett naranccsal együtt összeturmixolva finom szószt készíthetünk a hús mellé. Köretnek fűszeres burgonyapürét, esetleg a burgonyapüréből készített burgonyakosarakat tegyünk mellé. Párolt vörös káposztával, vagy szilva kompóttal pedig még tovább fokozhatjuk a kulináris és vizuális gyönyört.

karaj4

Aszalt szilvás karaj (Fotó: Tihi)

karaj2

Burgonyakosarak (Fotó: Tihi)

Jó étvágyat a királyi lakomához!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Aszalt szilvás karaj” című cikkhez.

 1. Veronika szerint:

  Szép és finom lesz, már látom előre. :)

  VálaszVálasz
 2. Nanon szerint:

  Nyami… ezt muszáj kipróbálni így! :) Nagyon guszta és gondolom isteni íze is van.

  Más… Myreille, Vidra és Remous mellett kezd felbukkanni egy-két új név is… Esetleg nem lehetne a honlapnak egy olyan menüpontja, ahol az alapítókról és a becsatlakozókról is lenne pár “bemutatkozó” sor és fotó? Vagy csak én vagyok ennyire kíváncsi? Az írások alapján a képzeletre bíztok mindent?

  VálaszVálasz
 3. Myreille szerint:

  Az ötszázadik bejegyzés kapcsán terveztem, hogy válaszolok Nanon kérdésére és elmondok mindenfélét az oldalról, de végül úgy döntöttem, hogy ha megtehetem, akkor nem forszírozom a dolgot. A hideg kiráz a skatulyázástól. Reméltem és remélem, hogy mindaz, amit megmutatunk a világból, bemutat minket is. Azért a kérdésekre válaszolok. :)

  A kapcsolat menüpontban felsoroltuk a szerzőket, valakiről a saját siteján lehet képet találni, valakiről nem. A kép kérdés még alakulóban. Nagyon sok tennivaló van az oldal körül és mindenre próbálunk figyelni, a tartalom áll az első helyen. Szóval még egy ideig marad a képzelet….

  Korábban felajánlottam és most is tartom, hogy akinek kedve és témája van, csatlakozhat az oldalhoz nem csak olvasói, de szerzői oldalon is, és persze azt is bevallom, időhiányos és vaskalapos szerkesztő vagyok.

  VálaszVálasz
 4. Nanon szerint:

  Köszönöm a választ! Tulajdonképpen a figyelmetlenségem is oka a kérdésemnek, ugyanis a kezdőlapon túl csupán a moksha-táska és képek menüpontra szoktam kattintgatni. Elkerülte a figyelmemet a kapcsolat menüpont és az ott leírtak. Alapvetően nem gondoltam én sem sokkal többre, csak hát még ezt sem néztem meg…

  A képzelettel meg nincs semmi bajom… :)

  Tetszik, amit csináltok, sok érdekességre felhívtátok a figyelmemet, mint már írtam egy-két esetben megkönnyítettétek a dolgom, igen, még főztem is innét… Továbbá tetszik az írások stílusa, tömörsége is.

  VálaszVálasz
 5. Myreille szerint:

  Köszönjük!

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra