Az eper és a menta szenvedélyes házassága

Remous

Az eperlekvár már önmagában gyönyörűség, mentával pedig igazi kulináris élvezet. Ajándéknak is tökéletes.

Télen, amikor már csak bolti lekvár került az asztalra, gyakran megkérdezték a gyerekek:
“-Anya, idén is főzöl eperlekvárt?
– Igen. Ha olcsó lesz az eper, megveszitek a piacon, hazacipelitek és segítetek megtisztítani. ”

(Következetes anyaként vettem epret (sokat,olcsón), hazacipeltem és megtisztítottam. Most tényleg nem értek rá segíteni, talán majd legközelebb….)

A lekvárfőzési tradíciókat akkor változtattam meg, amikor a család idősebb nőtagjainak bebizonyítottam, hogy kevesebb cukorral és tartósítószer nélkül is maradandó az általam készített lekvár.

Úgy emlékszem, az egész procedúra összefügg a gyerekekkel: ugyanis nem cukor, – hanem gyümölcsízű lekváros kenyeret szerettem volna nekik adni.

A lekvár és/vagy dzsemfőzést a mérlegelés előzi meg. Az alábbi szempontok alapján:
1. Lekvárfőzésre fordítható idő, előkészítéssel együtt – mindig minimális
2. Napi ár – lehetőleg minimálisra csökkenjen a felhozatal arányában
3. Várható veszteség – minimális
4. Íz – maximális

Többféle gyümölcsből is készítettem már, de a fenti szempontok alapján mindig az eper és a málna a nyerő, a sárgabarack kétesélyes, ugyanis a termésátlag változó, így a kilonkénti ára is.

Az elmúlt hónapokban összegyűjtöttem a “kis helyes” mustáros, szószos, joghurtos csavaros üvegeket, alaposan elmostam.

Nem használok kegyszereket, de a közeli bioboltban vettem agar agart, ami tengeri algakivonat, színtelen – szagtalan zselésítő, szálas vagy poralakban kapható, nagyon kevés kell belőle, kb. 0,3dkg/1liter sűrítményhez. A súlymérésre használt mérlegem otthon maradt, tehát csapott mokkáskanálnyi.

Megmostam és lecsumáztam az epret, kb. 5 kg lett. 5 szál mentáról letépkedtem a leveleket, felaprítottam, kenhetőre mixeltem, majd darabosra zúztam az epret botmixerrel, és mentástól, agaragarastól felfőztem 1kg cukorral. Forrásponttól 5 percig zubogtattam, aztán üvegekbe töltöttem és száraz dunsztban hagytam kihűlni.

A mentától kicsit Edvard Munch színvilágára emlékeztet , de ízre nagyon élénk,  friss lett a mentás eperdzsem.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra