Az eper kétszer: nyári eperlikőr és eperlekvár

Myreille

Az eper maximális kihasználása, ha először cukorban megizzasztom, a levéből édes és bódító likőrt készítek, a maradékból pedig lekvárt.

 

Nyári eperlikőr (Fotó: Myreille)

Egyre jobban hasonlítok anyura és a nagyira. A vizet, amiben az epret mostam a virágoskertre öntöztem, mert az ország egész területén áll a sár a sok esőtől, kivéve nálunk, ahol tegnap és tegnapelőtt porzott az út rendesen. Aztán a 2 kiló eperből négyféle dolgot készítek: “eperlikőrt” gyerekeknek (amit leginkább eperszörpre hasonlít), eperlikőrt felnőtteknek, friss eperlekvárt a reggeli joghurthoz és eperlekvárt télire.

Hozzávalók:
2 kg eper
50 dkg cukor + cukor a lekvárhoz
1 citrom
3 dl vodka

Az epret megmosom, lecsumázom és egy nagy edénybe teszem és lecukrozom. 1 napra a hűtőbe teszem. (Amikor elkezd levet ereszteni, tiszta kanállal átkeverem.)

Másnap vagy másfél nap múlva merőkanállal lemerem az eper levét (nekem 7 dl lett), belecsavarom egy citrom levét – gyereknek ebben a fázisban veszek ki 3 evőkanállal felöntöttem vízzel, hogy még édes és sűrű maradjon, így ő is ivott eperlikőrt, rá is kapott az ízére – és a maradékot felöntöm a vodkával. (Vodkából mehet bele több is, ha valaki ütősebbre szeretné, de én könnyű női csevejhez méreteztem, ráadásul plusz vodkát bármikor lehet bele tenni, kivenni viszont nem.)

Nem szűrtem át az eperlikőrt így rusztikus, némi epermaggal és eperszőrrel, de nekem tetszik, az ízén nem változtat, de aki tiszta piát szeretne, szűrje át.

A lecukrozott eperszemeket a rajtuk maradt kevés lével felteszem főni. Először megvárom, hogy még több levet eresszen – és ilyenkor veszek ki két merőkanállal egy tiszta üvegbe, mert reggeli joghurtokba isteni a friss eperlekvár (hűtőbe kell tárolni) -, teszek még bele cukrot (szemre csináltam, nem mértem), majd üvegekbe teszem, tartósítószert teszek a tetejére, lezárom és száraz dunsztban hagyom kihűlni.

Nyári eperlikőr (Fotó: Myreille)

Mivel az eperlikőr alkoholt tartalmaz, csak felnőttek fogyasszák és persze mértékkel!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Az eper kétszer: nyári eperlikőr és eperlekvár” című cikkhez.

  1. Luca szerint:

    Eper a levében csücsül a hűtőben, (holnap le is szűröm). Mosóvíz pedig a kannában, (persze azóta esik).

    Szerinted pálinkával is fel lehet önteni?

    Üdv
    Luca

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @Luca: Mosóvíz? Ezt most hirtelen nem tudom hova tenni.
    Az cukros eperlé+pálinka nem rossz elképzelés, csak annyi a baj, hogy a pálinka aromáját átveszi az eperlé. Én próbáltam, inkább a vodkát javaslom, úgy epresebb a likőr.

    VálaszVálasz
  3. Luca szerint:

    Arra gondoltam amivel az epret mostam :)
    A likőr isteni köszönöm az összes fogyasztó nevében.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra