Bejgli? De hogyan?

Myreille

bejgli

Nem csak bejgli receptem nincs, de még bejglis képem se…
Te szoktál bejglit sütni?

Nálunk a bejgli készítés anya privilégiuma, illetve az éves bejgli adagunkat mindig megkapjuk a karácsonyi családjárás során. Ezért én még sohasem sütöttem. Te sütöttél már bejglit? Milyen lett? Hogyan csináltad? Csak mák, dió esetleg meggyes-mákos lehet a töltelék?

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

9 hozzászólás a “Bejgli? De hogyan?” című cikkhez.

  1. Mónika szerint:

    No ez a szomorúlátod Myreille, hogy nálunk is jóanyám a bejgliistennő, idén embereltem megmagam,hogy jó akkor csinálok én is, mert az uram nem eszi a száraz, szottyadt boltit, az ő anyukája nem tud sütni, évek óta anyám lát el minket a durván vastag töltelékű mákos, diós és csokis bejglivel, szal van mihez viszonyítson ha elcseszem :D Ráadásul anyám kelttésztából csinálja, szóval fel van adva a lecke ezért vártam volna epekedve valami jó kis receptedet, de ezek szerint te is “anyabejglifüggő vagy” :D

    VálaszVálasz
  2. Évi szerint:

    Ez nálunk is így! Anyu csinálja, kelt tésztából, mi csak mákos és sima diós félefajtát csinálunk. Ő a profi benne, de el fogom lesni már Tőle én is! :)

    VálaszVálasz
  3. Pupilda szerint:

    Szia Mindenkinek,

    ha már ilyen tanácstalanok vagytok, álljon itt az én jól bevált receptem. Èn 22 éves voltam, amikor Karácsony elött 2 nappal meghalt a nagymamám, addig mindig ö készítette a bejglit, mivel a szüleimnek a Karácsony elötti idöszak a legdolgosabb és mivel együtt éltünk. Szóval: anyukám Karácsonykor mindig dolgozott, ezért a következö évben én álltam neki a bejgli sütügetésének, amit még elötte sosem csináltam, csak mindig ott kottnyeleskedtem a nagyi körül, ezért a tudat alatti mozdulatok megvoltak, ezt kellet valahogy a valóságba helyezni. Ö (és most már én is) 2-félét készitett, mákos és dióst sok-sok mazsolával, kevés tésztával.

    Szóval: Tészta: 0,5 kg lisztet elmorzsolunk 25 dkg margarinnal, hozzáadunk 3-4 dkg cukorral folyosított élesztöt, kevés sót, 1 ekanál porcukrot, 1 ek. rumot, reszelt citromhéjat és levet. 3 tojás sárgájából elveszünk annyit, amennyi a bejglik 2-szeri megkenéséhez kell, a többit 1 dl tejföllel összekeverve a tésztához adjuk és jól összedolgozzuk. Jó 2 ökölnyi gombócokat gyúrunk belöle, ebböl kb. 6 lesz, attól függ, milyen nagyot szeretnénk, ha kevesebb az sem baj. A gombócokat kinyújtjuk és megtöltjük a töltelékkel, feltekerjük, tüvel megszurkáljuk, bekenjük a tojássárgájával, ha megszáradt, akkor mégegyszer megkenjük. Ezalatt szépen megkelnek és közepesen meleg sütöben megsütjük.
    Töltelék: 0,5 kg liszthez: 20-25 dkg mák, 20-25 dkg dió (ha 2-félét csinálunk), 20-20 dkg cukor, tej. Sajnos nem tudom, hogy mennyi tej, mert az érzés után megy. Mondjuk kezdjük 1,5 dl-vel, aztán meglátjátok, szóval a cukrot a tejjel felmelegítjük és hozzáadjuk a mákot, diót és jól felfözzük, hogy olyan kellemesen kenhetö állagú legyen, de nem folyós, adunk hozzá vanilliás cukrot, reszelünk bele citromhéjat és izlés szerint mazsolát. (én mindig többet csinálok a töltelékböl, mert olyan finom melegen, hogy mindig egy csomót megeszek belöle). Az én bejglieim majdnem mindig megrepednek, de csak azért, mert én tényleg papírvékonyra nyújtom és nagyon megpakolom töltelékkel, ha egy picit vastagabb a tészta, akkor jobban egyben marad.
    Az ünnepek után, ha marad még bejgli, akkor fözök egy jó kis vaniliasodót és az összeszeletelt bejglit meglocsolom vele, egy leves mellé kitönö második! Szép napot, jó sütögetést!

    VálaszVálasz
  4. Pupilda szerint:

    Még valamit elfelejtettem, ha megsült és kihült, akkor egyenként folpackba csomagolom, így nem tud kiszáradni és sokáig friss marad!

    VálaszVálasz
  5. tihi szerint:

    no para, már készül. na azt eredetileg én se gondoltam, hogy ez egy két napos projekt, de ha sikerült, akkor holnapra lesz finom friss beigli. közkívánatra (és nem utolsó sorban saját szórakozásra).

    VálaszVálasz
  6. Mónika szerint:

    Pupilda, mennyi az annyi pl az élesztőből? Milyen fajtát javasolsz? Kiráz már előre a hideg attól, hogy magam megcsináljam, de idén sajna ez lesz :D Pupida neked grat, hogy sikeresen megsütötted a nagyid féle bejglit, le a kalappal és köszi a receptet, élek vele :D

    VálaszVálasz
  7. Mónika szerint:

    Hmmm…..köszi Myreille, ennek neki kellállni, nincs mese :D Ha nem jön össze elsőre, addig csinálom míg tökéletes nem lesz :D Sanyarú sors ez :D

    VálaszVálasz
  8. Pupilda szerint:

    Szia Mònika,

    bocsi, de nálunk is (Frankfurt) végre havazott, így egész hétvégén úton voltunk…:) karácsonyi vásár, forralt bor, gyerek puncs, LÀNGOS (csak ilyenkor lehet kapni…) stb., stb.,… szóval: az élesztövel kapcsolatban, sajnos a vesszö kimaradt, az élesztö a 3-4 dkg, a cukor kb. 2 ek. Mindenképpen friss élesztövel dolgozz, szerintem az a legjobb!

    Senki ne parázzon, csak neki kell állni, a többi megy magátol és az eredmény magáért beszél….

    Biztos vagyok, hogy ELSÖRE sikerülni fog, drukkolok! Ès a látszat csal, nem olyan nehéz, mint amilyennek elsöre látszik és nem is olyan macerás.

    HAJRÀ!
    P.S.: én a bejglit mindig 23-án este, vagy 24-én kora reggel sütöm, amikor egyedül enyém a konyha és az egész lakás, rádiót hallgatok karácsonyi dalokkal, vagy a hátérben a tv zümmög, “csönd” van, béke és nyugalom… a legjobb szórakozás és a legfinomabb illatok, egyszerüen csodálatos…

    VálaszVálasz
  9. Myreille szerint:

    Bejgli futamban hagyományos (mákos és diós) valamint meglepő (túrós-barackos) bejgli.
    http://www.moksha.hu/2009/12/bejglifutam/

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra