Bodzaszörp, ipari mennyiségben

Vidra

Bodzaszezon idején mindig elkap az őrület; a kertben lévő bodzamennyiségből egy teljes szörpgyárat eltarthatnék.

Nekem viszont korlátozott a feldolgozási kapacitásom, pedig bármennyit csinálnék, még a tél előtt elfogyna. Sokan mások is így vannak vele, mikor a faluban bementem a kisboltba, hogy citromsav kéne még, a boltos néni nem is annyira kérdezte, mint inkább kijelentette, hogy „bodzaszörp készül?”.
Mivel évről évre elfelejtem, hogy előző szezonban hogyan is csináltam, főztem, nem főztem, forraltam, nem forraltam, idén komoly dokumentációba fogtam, miután a neten fellelhető csitrillió bodzaszörp-receptből összeraktam azt a kettőt, ami a legjobbnak tűnt: van egy sima, meg van egy procc.

Fotó: Vidra

Fotó: Vidra

Bodzaszörp 1.0 (avagy a hetventányéros)

Hozzávalók:

egy kék műanyag lavór (nagyon fontos minden paramétere, nyilván)
5 kiló cukor
3 liter víz
70 bodzatányér
60 g citromsav
5 g nátrium-benzoát

Ez nomád körülmények között készült, esély sem volt főzésre. Tehát vízforralóban felforraltam a 3 liter vizet, felöntöttem vele az 5 kiló cukrot, és addig kevergettem, míg el nem olvadt. Ezután hozzátettem a jól megmosott, felkarikázott citromot és a többit, naponta 3-4-szer megkevertem, majd 3-4 nap után először szűrőn, majd kendőn átszűrve palackoztam. 6 liternyi, nagyon tömény szörp lett belőle, szerintem még egy kis citromsavat elbírt volna, de épp ennyi volt kéznél.

Fotó: Vidra

Karamellás bodzaszörp

Ez a recept a karamell miatt izgatta nagyon a fantáziámat, még mindig ázik, de annyit már tudni, hogy ízre tökéletes, csak kevésbé sűrű, mint az előző, legközelebb kevesebb vizet teszek a sziruphoz.

Hozzávalók:

két műanyag láda a hűtőszekrény aljából (jól van, jól van, jövőre már lesz bodzás kádam)
50-60 bodzatányér
4 kiló cukor
6 liter víz
5 citrom
10 dkg citromsav
5 g nátrium-benzoát

A cukor és a víz jelentős részéből cukorszirupot főzök, amíg szépen elvan magában, addig a maradék fél kiló cukrot karamellizálom. Ha kész, hozzáöntök egy liter vizet (szerintem ez lehet kevesebb), erre jól megdermed egy része, úgyhogy megint felforralom, hogy ne maradjanak égetett cukortömbök a lében, végül a karamellás cuccot hozzáöntöm a már majdnem kész cukorsziruphoz, és még együtt is forralok rajtuk egyet. Ha kihűl, beleteszem a többi mindent, ez is áll 3-4 napig (ha 5-6, az se baj), aztán szűrés és palackozás. Ránézésre 8-9 liter teaszínű szörp lesz ennyiből, de ezt kevésbé kell majd hígítani.

Ha hétvégéig kitart a bodza, akkor lesz még egy adag, még nem döntöttem el, melyik recepttel, de abba kerül majd citromfű és menta is. Aztán jön majd a következő kalandom a bodzalekvárral.

Fotó: Vidra

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Bodzaszörp, ipari mennyiségben” című cikkhez.

 1. tms szerint:

  nekem viszont nincsenek korlátozott feldolgozási kapacitási problémáim :)
  THX

  VálaszVálasz
 2. szines szerint:

  Ha szárítva teszed el – kecsipkedve a tányérról, annyira rövid szárral, amennyire csak lehet, majd légkeveréses sütőben 40 fokon (!), amíg nem csontszáraz – egy jól zárható üvegben, és később a lekvárokhoz egy-egy csipetet hozzáadsz, átmentheted az ízeket, a hanngulatot őszre is.

  VálaszVálasz
 3. Mami szerint:

  Minden évben teszek el én is bodzaszörpöt…nálunk sem áll télig :) . A szárított bodzát (teraszon szárítom nagymennyiségben) viszont féltve őrzöm. Isteni télen beleharapni a bodzás palacsintába, fánkba, amit a nagymamám is sütött nekem gyerekkoromban.

  VálaszVálasz
 4. Myreille szerint:

  Mentás bodzaszörp igen finom! Legközelebb én is olyat fogok csinálni!

  VálaszVálasz
 5. Vidra szerint:

  Akkor a végleges eredmény: a karamellásnak van kicsi kesernyés utóíze, amit (a természet csodája), csak a nők éreznek, a férfiak nem. De a legeslegjobb az első verzió, plusz 30-40 gramm citromsavval, és egy-egy nagy maréknyi mentával és citromfűvel (nem kell felaprózni a fűszernövényeket, mehet bele egészben). Szóval jövő évi cél legalább 30 liter szörp ebből.

  VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra