Borjú vadasmártással és sült krumplinudlival

Myreille

Régi és megunhatatlan kedvenc. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnád.

Régen anyukámtól születésnapomra mindig vadast kértem, de sohasem vadból. Aztán felnőtt lettem és megtanultam elkészíteni. Most a fiamnak főztem a névnapjára. Ő is szereti, akárcsak a férjem. (Anyukám mostanság rántott húst és gulyáslevest szokott nekem főzni. Egyiket se tudom olyan jól csinálni, mint ő. Szerencsére, a vadasom verhetetlen.) Krumplinudlit pedig nagymamám készített réges régen. Néha a maradék vadasmártáshoz, néha a paradicsomszószhoz, olykor pedig csak úgy, finomságként sok-sok mákkal és szilvalekvárral készült a nudli. Nem családi receptek következnek, ezek az én receptjeim, de számomra mindegyiknek gyerekkoríze van.

Borjú vadas mártással

Hozzávalók:
1 kg borjúcomb
2 petrezselyem gyökér
4 közepes sárgarépa
3 szál halványító zeller (vagy negyed zellergumó)
2 fej vöröshagyma
4-5 gerezd fokhagyma
2 babérlevél
5-6 szem egész fekete bors
1 púpos evőkanál mustár
3 evőkanál tejföl
jódozott só
őrölt fekete bors
kevés olíva olaj

A petrezselyem gyökeret, a sárgarépát, a zellert, a hagymát és a fokhagymát megpucolom és felkarikázom.

A borjúcombot alaposan bedörzsölöm a sóval és a frissen őrölt fekete borssal. Egy nagy lábasban kevés olajat hevítek és a hús minden oldalát fehéredésig sütöm. Kiveszem a húst és a visszamaradt olajon a zöldségeket néhány percig kevergetem.

Visszateszem a húst a zöldségekhez. Felöntöm éppen annyi vízzel, hogy majdnem ellepje a zöldségeket, beleteszem az egész borsot és a babérlevelet, lefedem és legalább 4 órán át főzöm takarék lángon. Mivel a hús egy része kilóg a zöldséges cuccból, ezért olykor megfordítom.

A húst kiveszem és kicsit pihenni hagyom. (Tálaláskor a férfi szeleteli.)

A zöldséges léből kihalászom a babérleveleket és botmixerrel pépesítem. Beleteszem a mustárt és a tejfölt, jól elkeverem és felforralom. Ha kell, akkor picit sózom még. Habarni nem szoktam, mert a zöldségektől elég sűrű lesz a mártás.

Krumplinudli (ami az olaszoknak gnocchi)

Hozzávalók:
60 dkg burgonya
1 tojás
20-25 dkg liszt
csipet jódozott só
olíva olaj

A burgonyát megpucolom, felkockázom és bő vízben puhára főzöm. Forrón összetöröm. Még melegen belekeverem a tojást, a csipet sót és annyi lisztet, hogy jól formázható és nem túl ragadós tésztát kapjak.

Amikor kéz melegre hűlt, alaposan átgyúrom és lisztezett deszkán (helyesebben lisztezett sütőpapíron) ujj vastagságú kígyókat sodrok a tésztából, amelyeket falatnyi nudlikra vágok. Lisztezni a felvágott nudlikat is kell.

Én így szeretem: falatnyi nudlik. Ha villán kicsit megformáznám, akkor tökéletes gnocchi lenne.

A nudlikat bő, sós, lobogó vízben főzöm ki. Amikor feljönnek a víz tetejére, már készen is vannak. Lehet enni így is, de amikor kicsit meghúzódott, kevés olajon, forró serpenyőben átpirítottam. (Három edény a sült nudlihoz, micsoda luxus!)  Szerintem, úgy még finomabb. A kész nudlikat olajban mindenképpen át kell forgatni, különben összeragadnak.

Végül a tányérra került a sült krumplinudli, a vadas mártás és a szálirányra merőlegesen szeletelt borjúhús.

Borjú vadasmártással és sült krumplinudlival

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Borjú vadasmártással és sült krumplinudlival” című cikkhez.

  1. krisz szerint:

    OMG, ez a vadasmartas?? Gyerekkoromban csak repaszin martasnak hivtam, felnove meg nem tudtam meg a rendes nevet, sajnos mar nem volt kitol megkerdeznem. Eletmento felismeres volt ez a post most nekem! :)

    VálaszVálasz
  2. tms szerint:

    eh, megint rendelnem kell valamit, mert itt most végem van…

    VálaszVálasz
  3. Kriszta szerint:

    Sziasztok,
    megcsináltam, isteni lett :D igaz, az egész vasárnapom ráment… nem vagyok túl gyakorlott szakács, viszont annál lelkesebb.
    Nekem a 4. óra végére a hús inkább szétesős állapotban volt, de az hiszem ez olyasvalami, amit magamnak kell kitapasztalni.
    Tuti recept!

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra