Cheesecake mánia: csokis-narancsos sajttorta

Myreille

A csokoládé és a narancs mindig nyerő párosítás, akkor is, ha a csodás cheesecake-et emelik még istenibb fokozatra.

csokisnarancsos_cheesecake01

Csokoládés-narancsos Cheesecake

Hozzávalók a kekszes alaphoz:
250 g (vaníliás) zabkeksz
150 g olvasztott vaj

A sütőt 120°C fokra kell kapcsolni, a 25 centis tortaformát ki kell vajazni.

A tortaformát kívülről alumínium fóliával kell beborítani. Ez kihagyhatatlan lépés, mert a a sajttorta gőzfürdőben sül majd és így tudjuk megakadályozni, hogy víz kerüljön a tortaformába.

A kekszet robotgépben morzsásra kell darálni, majd hozzá kell keverni az olvasztott vajat. Egyenletes állatú massza lesz belőle.

A kekszes keveréket a tortaforma aljára kell nyomkodni. Egy kanál hátuljának segítségével könnyű tömöríteni és elsimítani a kekszet.

Tipp: Ha nincs vaníliás zabkeksz, akkor egy fél vanília kikapart magját vagy 1/4 teáskanál vanília őrleményt érdemes a kekszhez keverni.

Hozzávalók a krémhez:
575 g sajtkrém
60 g tejszín
200 g Lindt Excellence Dark Orange, narancsos étcsokoládé, apróra törve
130 g cukor
100 ml frissen csavart narancslé
4 tojás

A sajtkrémet simára kell keverni, majd hozzá kell adni a cukrot és a tejszínt, és tovább keverni az egészet, amíg sima lesz.

Egy kis lábasban a frissen csavart narancslét fel kell forralni, bele kell tenni az apróra tört csokoládét és addig kell keverni, amíg lágy, sima masszává válik.

A narancsos-csokoládés masszát óvatosan és fokozatosan a sajtkrémes masszához kell önteni.

Ezután egyesével a masszához kell adni a tojásokat. Minden egyes tojást jól el kell dolgozni a masszában.

A csokoládés-narancsos-krémsajtos masszát óvatosan a vajas-kekszes alapra kell önteni és el kell teríteni.

Az alufóliával beborított tortaformát egy nagyobb tepsibe kell tenni. Olyan mély legyen a tepsi pereme, hogy 2,5 centi magasan tudjon benne víz állni.

A tortát be kell tenni a sütőbe, majd óvatosan forró vizet kell önteni a nagyobb tepsibe. És igen, 2,5 centi magason álljon a víz a tepsiben.

A tortát kb. 45 percig kell sütni. A torta akkor kész, amikor a széle már szilárd, de a közepe még lágy.

Nagyon óvatosan kell kivenni a tortát, nehogy megégessük vagy a formákkal vagy a forró vízzel. A tortát a formában kell hagyni kihűlni. Ha már kihűlt, legjobb egy éjszakára a hűtőbe tenni. Felvágás előtt 30 perccel azonban ki kell venni a hűtőből.

Tipp: Vízfürdő nélkül is meg lehet sütni a tortát, azonban az alufólia palástot akkor sem szabad elfelejteni és a kekszes alapot elő kell sütni (kb. 5 perc), majd után kell ráönteni a krémet és visszatenni a sütőbe. Tényleg figyelni kell rá, hogy amikor a széle már szilárd a közepe pedig lágy, ki kell venni, mert ha az egész krém megszilárdul, akkor száraz lesz a sajttorta, nem pedig remegősen krémes.

Csokoládés-narancsos sajttorta

Csokoládés-narancsos sajttorta Lindt Excellence Dark Orange csokival és friss narancslével

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra