Citromos sütemény

Myreille

citromos01 Régi, olasz recept, amelyet egy különleges útikönyvben találtam, de azóta már nálunk is családi receptnek számít.

Hiába citromos, igazi téli sütemény.

Frances Mayes Napsütötte Toszkána című könyve mindig álmodozásra késztet és valahogy mindig úgy esik, hogy télen előveszem és elolvasom a citromos sütemény eredeti receptjét. 270. oldal:

“Citromos sütemény: Keverjünk össze 1 csészényi teavajat 2 csészényi cukorral, egesével keverjünk el benne 3 tojást. Addig keverjük, amíg egészen sima nem lesz a massza. Keverjünk össze 3 csésze lisztet, 1 teáskanál sütőport, 1/4 teáskanál sót, és 1 csésze íróval felváltva keverjük el a vajas masszában. (Olaszországban tejszínt használok, mivel író nem kapható.) A lisztkeverékkel kezdjük és azzal is fejezzük be az adagolást. Adjunk hozzá 3 evőkanál citromlevet és egy citrom reszelt héját. Teflon tepsiben süssük 50 percig, 300 fokon. Fogpiszkálóval ellenőrizzük, hogy készen van-e már. (Mázzal is bevonhatjuk a sütemény tetejét: 1 csésze olvasztott vajban elkeverünk másfél csésze porcukrot és 3 evőkanál citromlét.) Díszítsük citromhéj-karikákkal.”

10 dkg puha vajat habosra keverek 15 dkg cukorral és 2 egész tojással. Belereszeltem 3 citrom héját és belefacsartam a levüket is és tettem hozzá egy csipet sót. Hozzákevertem még 25 dkg lisztet és egy teáskanál sütőport. Kell még hozzá fél deci tejszín (vagy fél pohár joghurt), hogy közepes sűrűségű massza legyen.

citromos02

Karácsonyra kaptam szilikonos, mini kuglóf sütőformát, most abban sütöttem, mert a design mindenek felett, de általában üveg sütőtálban, tűpróbáig sütöm. A tetejére pedig mehet a limonádés máz – egy evőkanál vajat összekeverek két evőkanál porcukorral és egy fél citrom levével – vagy némi porcukor.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Egy hozzászólás a “Citromos sütemény” című cikkhez.

  1. Hakkai szerint:

    Fú, de jól néz ki. Akarok ilyet enni most azonnal.

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra