Citromos tejberizs vagy amit akartok

Myreille

Túl sokszor jártam meg, amikor a tejberizst “nagyjából” főztem. Egyszerűbb és stresszmentesebb, ha bögrével kimérem.

Hozzávalók:
1 bögre rizs (A besorolású, mert azt nem kell válogatni)
2 bögre víz
2,5 bögre tej
2 dl tejszín
1 ek cukor
1 maradék vanília rúd, de persze lehet egy egész is

2 dl-es bögrét szoktam használni, mert kis mennyiségben nem állok neki tejberizst főzni, a “hatalmas” adag pedig 24 órán belül elkopik, mert a “férfiak” nagyon szeretik.

Az 1 bögre rizst 2 bögre vízben felteszem főzni. Felforr a víz, takarékra teszem és néha megkevergetem.

Amikor a rizs kezdi elfőni a vizet, mikróban megmelegítem a 2,5 bögre tejet és felöntöm. Beledobom a vanília rudat –  cukorban el szoktam tenni a kikapart vanília rudat és ilyenkor felhasználom – és megcukrozom.

Fontos, hogy forró legyen a tej, hogy ne hűtse le a rizst. Gyakran kevergetve addig főzöm, amíg a rizs teljesen át nem puhul. Legalább fél óra, türelem.

Belekeverem a tejszínt, amint bugyog, már készen is van. Amíg ehetőre hűl, fedővel letakarom.

Az egyik kedvencem a citromos tejberizs. 1 tk frissen csavart citromlevet és egy negyed citrom reszelt héját keverek egy adag tejberizsbe. Kandírozott citromhéjjal tovább lehet tuningolni.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra