Citromos tejberizs vagy amit akartok

Myreille

Túl sokszor jártam meg, amikor a tejberizst “nagyjából” főztem. Egyszerűbb és stresszmentesebb, ha bögrével kimérem.

Hozzávalók:
1 bögre rizs (A besorolású, mert azt nem kell válogatni)
2 bögre víz
2,5 bögre tej
2 dl tejszín
1 ek cukor
1 maradék vanília rúd, de persze lehet egy egész is

2 dl-es bögrét szoktam használni, mert kis mennyiségben nem állok neki tejberizst főzni, a “hatalmas” adag pedig 24 órán belül elkopik, mert a “férfiak” nagyon szeretik.

Az 1 bögre rizst 2 bögre vízben felteszem főzni. Felforr a víz, takarékra teszem és néha megkevergetem.

Amikor a rizs kezdi elfőni a vizet, mikróban megmelegítem a 2,5 bögre tejet és felöntöm. Beledobom a vanília rudat –  cukorban el szoktam tenni a kikapart vanília rudat és ilyenkor felhasználom – és megcukrozom.

Fontos, hogy forró legyen a tej, hogy ne hűtse le a rizst. Gyakran kevergetve addig főzöm, amíg a rizs teljesen át nem puhul. Legalább fél óra, türelem.

Belekeverem a tejszínt, amint bugyog, már készen is van. Amíg ehetőre hűl, fedővel letakarom.

Az egyik kedvencem a citromos tejberizs. 1 tk frissen csavart citromlevet és egy negyed citrom reszelt héját keverek egy adag tejberizsbe. Kandírozott citromhéjjal tovább lehet tuningolni.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Citromos tejberizs vagy amit akartok” című cikkhez.

  1. tms szerint:

    ez jól hangzik, annyira rá vagyok most a citromra kattanva, már hetek óta citromos csirkét szeretnék csinálni…

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @tms: Citromos csirkére sok borsot szoktam tenni. A múltkor kaptunk egy egész tanyasi csirkét és sütőzacskóban 2,5 órát sült citrom levével, sóval és borssal átdörzsölten meg néhány citromkarikával a zsigerei helyén. Nem túlzok, mennyei lett.

    VálaszVálasz
  3. tms szerint:

    én ázsiai jellegben gondolkodom, de ez sem rossz tipp! thx

    VálaszVálasz
  4. lillamilla szerint:

    Sziasztok!
    nagyon jó a recept, kipróbáltam, és jobb, mint amit a nagyi tanított.
    (viszont azt hallottam, hogy a tejet nem szabad mikróban melegíteni, mert a részecskék összeütközésénél a szervezetre káros anyagok szabadulnak fel.)
    üdv, Lilla

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra