Citromtorta másként, avagy citromos cheesecake

Myreille

Könnyű, krémes, megunhatatlan. Cheesecake-kel lehetetlen hibázni, ráadásul a citromos változat a világ egyik legjobb citromtortája. Nem savanyú, csupán csak pikáns, mint egy jó limonádé!

Citromtorta másként: citromos cheesecake (Fotó: Myreille)

Citromtorta másként: citromos cheesecake (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:

A tészta:
15 dkg vaj (nem margarin, vaj!)
20 dkg liszt
csipet só
1 tojás sárgája
2 evőkanál víz
3 evőkanál cukor

A hozzávalókat egy nagy tálba teszem és gyors mozdulatokkal tésztát tapicsokolok. Nem szabad gyötörni a tésztát, mert akkor “szalonnás” lesz a tészta. Morzsolni kell a vajat, majd összenyomkodni a tésztát.

Ha a tészta összeállt, kinyújtom és egy 26-28 centis formába teszem úgy, hogy legyen egy 2-3 centis pereme is. (Ha nagyobb a forma, kisebb peremet csinálok, a kisebb nagyobbat.)  180 fokos sütőben 6-7 perc alatt elősütöm.

Amíg a tészta sül, megcsinálom a tölteléket.

A citromos krém:
500 g mascarpone
2 tojás+1 fehérje, ami a tésztából kimaradt
15 dkg cukor
1 csomag vaníliás cukor
3 citrom reszelt héja és kifacsart leve

A tojásokat a cukorral és vaníliás cukorral kikeverem, belekeverem a mascarpone-t, majd a citromhéjat és citromlevet.

A krémet az elősütött tésztára öntöm és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt megsütöm. Akkor jó, ha a tészta teteje kicsit megpirult, a krém nem folyékony, hanem a közepén remegős.

Hagyom kihűlni, majd egy éjszakára hűtőbe teszem. 10-15 perccel fogyasztás előtt érdemes kivenni. Friss gyümölcsök is illenek mellé.

A töltelék citromos krémje tökéletesen illik az omlós tésztához. Bármilyen friss gyümölcs illik hozzá. (Fotó: Myreille)

A töltelék citromos krémje tökéletesen illik az omlós tésztához. Bármilyen friss gyümölcs illik hozzá. (Fotó: Myreille)

Citromos cheesecake: nem lehet ráunni (Fotó: Myreille)

Citromos cheesecake: nem lehet ráunni (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra