Csak 2 hozzávaló: egészséges “gumicukor” birsalmából

Myreille

Gyerekkoromban imádtam azt a pillanatot, amikor a nagyi kamrájából előkerült  a birsalmasajt. A jól megszáradt szélét szerettem legjobban.

 

Arra gondoltam, hogy megpróbálok olyan birsalmasajtot csinálni, ami nagyon kevés cukrot tartalmaz és jól kiszáradt. A végeredmény elképesztően finom, és a fiam szerint olyan, mint a gumicukor, csak finomabb.

“Gumicukor” birsalmából (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
5-6 szem birsalma
3-4 evőkanál kristálycukor (lapos evőkanál, nem kell agyoncukrozni, úgy finom, szerintem, ha nem a cukor, hanem a birsalma íze dominál)

szükség lesz még:
sütőre
tepsire
sütőpapírra
késre
botmixer

A birsalmát alaposan megmosom, hogy az összes szösz lejöjjön róla, majd felnegyedelem, felkockázom úgy, hogy a magházát és a hibás részeket – sajnos a birs gyakran kukacos – kivágom. Nem pucolom meg, imádom a birsalma héját és a végeredménynek is jót tesz. Annyi vizet öntök rá, amennyi éppen ellepi és addig főzöm, kb. fél óra, amíg a birsalma megpuhul.

A birsalmát leszűröm, de levét felfogom és forrón, egy kiskanál cukorral a szakács jutalma. A birsalmát botmixerrel pépesítem, belekeverem a cukrot és állandó kevergetés mellett felforralom. (Bugyog, úgyhogy vigyázni kell vele.)

A sütőt kicsit bemelegítem (180-190 fokra). A tepsit kibélelem a sütőpapírra, majd a sütőpapíron 2-3 mm vékonyan szétterítem a masszát. A tepsit a sütőbe teszem, 8-10 percig “sütöm”, majd elzárom a gázt és a sütőben hagyom kihűlni, száradni a birsalmás masszát. Sütőben szárítom fél napig, majd ismét a meleg sütőbe teszem. (Nálunk éppen fasírt sült 200 fokon, amikor készen volt, elzártam a sütőt és betettem a birsalmát száradni.)

Ezután már könnyen és egyben le lehetett venni a sütőpapírról a szárított birsalmamasszát. Új sütőpapírt vettem, megfordítottam a birsalmás “bőrt”, és ismét szárítottam a 180 fokos sütőben 10 percig. Amikor kihűlt, 1 centis csíkokra vágtam és már lehetett is enni. Lehet még vékonyabbra is vágni, csak úgy nehezebb feltekerni.

Csak 2 hozzávaló kell: birsalma és egy kevés cukor. (Fotó: Myreille)

“Gumicukor” birsalmából (Fotó: Myreille)

Nem csak remek nasi, de érett, finom sajtokhoz is illik és gasztroajándéknak is remek, bár eltarthatóságáról nem sokat tudunk, túl gyorsan elfogyott. 4 éves fiam annyit fűzött még hozzá, hogy “Anya, csinálj még ilyet!”

Kövesd a moksha.hu-t a Facebookon is!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Csak 2 hozzávaló: egészséges “gumicukor” birsalmából” című cikkhez.

  1. Nagyika szerint:

    TCim!
    Hát ez szenzációs! Soha nem jutott volna eszembe ez a gumicukor.
    Így már megeszik a birsalmát az unokáim is.
    Köszönöm neked.
    Nagyika

    VálaszVálasz
  2. éva szerint:

    Ha gondolod….próbáld meg pl. cékla vagy narancs levével szinezni és az utolsó szárítás elött formákat nyomni bele, hogy “igazi” gumicukor legyen belöle :)

    VálaszVálasz
  3. Eviana szerint:

    Megcsináltam, nagy sikere volt! Köszönöm a receptet!

    VálaszVálasz
  4. anyuka54 szerint:

    Ipari mennyiségű birsalmát dolgoztam fel az idén.Sajnos mikor meg találtam ezt a receptet már csak pár “viharvert”példány maradt.Ki próbáltam,tegnap lett kész de már el is fogyott.Köszönöm a receptet,jövőre nagy mennyiségben fogom készíteni.Nekem jobban ízlik mint a birsalma sajt.
    Üdv:Kata

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra