Csokis-diós-cukkinis brownietorta mascarponeval

Myreille

Liszt helyett dió, vaj helyett cukkini, cukor helyett méz kerül ebbe a tortába. Talán lehetne “reform” sütemény, de egyszerűen csak finom.

 

A cukkini ízét nem lehet érezni a süteményben és látni sem lehet a süteményben, csak azért kell a sütibe, hogy megadja a megfelelő állagot és nedvességet. Szóval nem valamiféle reform csokis zöldségről van szó, hanem egy eszméletlenül finom, nagyon csokis édességről. A tészta kicsit sem lesz száraz, sokkal inkább egy sűrű, de szeletelhető “csokoládékrémre” emlékeztet, azaz remek brownie.

Természetesen szögletes tepsiben is megsüthető, de a tetejéről akkor sem érdemes elhagyni a mascarpone és darabolt dió réteget.

Csokis-diós-cukkinis brownietorta mascarpone mázzal (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
35 dkg tisztított dió
50 dkg cukkini (1 nagyobb cukkini)
csipet só
1 tojás
15 dkg méz
kevés őrölt vanília (2 csomag vaníliás cukorral helyettesíthető, de akkor csak 13 dkg méz legyen)
fél csomag sütőpor
20 dkg étcsokoládé
1 evőkanál kakaópor
25 dkg mascarpone

A diót forró teflon serpenyőben 10 perc alatt átpirítom, majd 4 evőkanálnyit kiveszek belőle, a többit pedig  (aprító gépben) ledarálom.

A darált diót összekeverem a kakaóporral, a csipet sóval és a sütőporral.

A csokoládét megolvasztom.

A cukkinit megpucolom, hosszában elnegyedelem, kivágom a magházát és a “szivacsos” részt, majd nagy lyukú reszelőn belereszelem a diós keverékbe. Mehet utána a tojás, a méz, a vanília és az olvasztott csokoládé is. Alaposan összekeverem (sehol se maradjon benne száraz diót), majd kerek tortaformába öntöm. (Én 26 centis tortaformát használtam, amelynek az alja porcelán, az oldala pedig szilikon. A porcelán részt – biztos, ami biztos alapon – picit bevajaztam, azaz egy vaj csomagolásának belső oldalával kentem át, de egy csepp olíva olaj is megteszi, ha úgy alakul.)

180 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 40-45 percig) sütöm.

Megvárom, amíg kihűl.

A félretett diót durvára vágom. A mascarponet-t pedig átkeverem. A mascarponet a torta tetejére és oldalára kenem és megszórom a durvára vágott dióval.

Szerintem a csokis-diós cukkinis bownietorta olyan “sűrű”, hogy a mascarpone-t nem kell tovább cukrozni, illetve a mascarpone mázat nem érdemes elhagyni, mert akkor felborul a sütemény egyensúlya. Amúgy nem túl magas torta, de igen kiadós, ráadásul nagyon csokis.

Csokis-diós-cukkinis brownietorta mascarpone mázzal (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra