Édes június: sós-édes shortbread lime-mal

Myreille

Omlós-ropogós sütemény a ködös Albionból. Egyszerű, gyors és tea nélkül is nagyon finom, bár a tea nagyon illik hozzá.

Hozzávalók:
300 g liszt
200 g vaj
150 g nádcukor
nagy csipet só
2 lime

Egy nagy tálba kimérem a lisztet, a cukrot, majd beleszórom a sót és a lime-ok finomra reszelt héját, és az egészet összekeverem. A vajat csak most veszem ki a hűtőből és nagy lyukú reszelőn gyorsan ráreszelem a lisztes keverékre és addig gyúrom, amíg összeáll a tészta. (Vizes homok szerűre.)

A tésztát egy 30 x 20 centis sütőtál aljába nyomkodom – nem kell alá vaj, a tésztában van elég – , megszurkálom villával és apró háromszögekre vágom. (26 centis kerek tálban is készíthető, abban cikkekre kell vágni a shortbreadet, mint a tortát.)

200 fokos sütőben 30 percig sütöm, amíg aranybarna lesz. Kiveszem a sütőből – ekkor a tészta nagyon puhának tűnik -, majd öt perc elteltével a sütés előtti vágási vonalak mentén újra felvágom.

Ha kihűlt a shortbread, akkor omlós, de mégis ropogós, a lime-tól pedig egészen illatos. Nem lehet abbahagyni!

Sütés előtt és sütés után is fel kell vágni - Édes-sós shortbread lime-mal (Fotó: Myreille)

Egyszerűen szép... - Édes-sós shortbread lime-mal (Fotó: Myreille)

Édes-sós shortbread lime-mal (Fotó: Myreille)

 

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

3 hozzászólás a “Édes június: sós-édes shortbread lime-mal” című cikkhez.

  1. lillamilla szerint:

    rendes kristálycukorral is megcsinálhatom? ugyanannyi kell belőle vagy kevesebb? sosem használtam még nádcukrot. más citrusféle héjával is lehet? a leve nem kell bele? lekvárral is finom? esetleg ha sósabbra ízesítem, finom “szendvics” alapnak kenyér helyett? és mondjuk teljes kiőrlésű lisztből? túl sok kérdés? :D csütörtökön szabadnapos leszek, muszáj megcsinálnom, addigra pedig szükségem van a válaszokra :D

    VálaszVálasz
  2. lillamilla szerint:

    szóval rájöttem, hogy ez skót teasütemény. rágugliztam, őszinte leszek. :) ismerős volt a neve, de nem ugrott be, mi ez. akkor szendvicsnek nem való. (arra gondoltam, mivel kekszes és ha sósabbra gyúrom, jó puffasztott rizs vagy abonett helyett)

    VálaszVálasz
  3. Myreille szerint:

    @lillamilla: :) Igen, kristálycukorral is megcsinálhatod, sőt úgy az igazi. A klasszikus receptekbe nem szoktak mást tenni csak lisztet, vajat és cukrot. A lime nem kell bele. A shortbreadnak ezernyi változata van, készítik mindenféle liszttel keverve (kukorica és rizsliszttel is).
    Ez egy másik recept:
    http://www.moksha.hu/2010/02/shortbread/
    A kép csalóka, ha úgy tűnik, akár szendvicsnek is jó, mert amikor kihűlt, nem lehet elvágni, csak elrágni. :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra