Egyszerű (és felejthetetlen) káposztás csiga

Myreille

Ha tovább bonyolítom káposztás pogácsa is lehetett volna, de inkább az egyszerűbb utat jártam. Így készül a káposztás csiga!

Káposztás csiga

Káposztás csiga/Fotó: Myreille

A káposzta

Kb. 35 dkg fehér (fejes) káposztát apróra reszelek. Besózom, majd 10 percig állni hagyom és végül kicsavarom.

Nagyobb serpenyőben kevés olajon 3 evőkanál cukrot karamellizálok, rádobom a káposztát és puhára párolom, megpirítom. Megborsozom és ha kell, még picit sózom is. Olyan legyen, mintha káposztás tésztára szánnánk.

Hagyom langyosra hűlni.

Káposztás csiga

Káposztás csiga/Fotó: Myreille

A káposztás csiga tésztája

A legegyszerűbb kelt tésztát gyúrom annyi különbséggel, hogy a tésztába belegyúrom a pirított káposztát is.

40 dkg liszt
1 nagy csipet só
1 teáskanál cukor
1 csomag szárított élesztő
2,5 dl víz
és a pirított káposzta

Robotgépben rugalmas tésztát készítek belőle, hagyom egyszer megkelni, újra összegyúrom és lisztezett deszkán nagyon vékonyra nyújtom. Megkenem vékonyan olajjal, majd összehajtogatom, mintha leveles tésztát gyúrnék. Harmadolni szoktam: először jobbról, majd balról behajtom a tészta harmadát (így 3 réteg tésztám lesz) majd alulról és felülről is behajtom a harmadát, így már 9 rétege lesz a tésztának.

Újra kinyújtom kb. 50×70 centis téglalappá, megkenem vékonyan olajjal és feltekerem. Kb. 1,5 centis szeleteket vágok, amelyeket sütőpapírral bélelt tepsire pakolok és kb. 15-18 perc alatt készre sütök 180 fokra előmelegített sütőben.

Frissen a legfinomabb, de másnap egy pohár tejjel is kiváló reggeli.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra