Tavasz a tányérban: medvehagymás krémleves

Vidra

Még mindig nem unjuk a medvehagymát, pedig lassan vége a szezonjának; szerencsére a mélyhűtőbe is elraktároztam pár adagot.

Bársonyos brummogás az asztalon: medvehagymás krémleves (Fotó: Vidra)

Bársonyos brummogás az asztalon: medvehagymás krémleves (Fotó: Vidra)

 

Ezt a fogást pont annyira egyszerű és gyors elkészíteni, mint bármilyen más krémlevest. Tejszínnel az igazi, de tejjel sem rossz, a sűrűségről a krumpli úgyis gondoskodik. A mennyiségek és arányok az „érzésre” konyhai szabályrendszert követik, de hát krémlevest elrontani elég bonyolult, szóval csak bátran, egyéni ízlés szerint – sűrűséget és fűszerezést tekintve egyaránt.

Csak 6 hozzávaló (Fotó: Vidra)

Csak 6 hozzávaló (Fotó: Vidra)

 

Hozzávalók (kb. 3 nagyobb adaghoz)

1 kis csokor medvehagyma
1 kisebb fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
kb. 30 dkg krumpli
2 dl tejszín
víz
só, bors, szerecsendió
tálaláshoz pirított zsemlekocka és reszelt parmezán

A felkockázott krumplit és a hagymát puhára főzzük annyi vízben, amennyi ellepi. Ha megfőtt, és már nem tűzforró, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, medvehagymát és a tejszínt, majd botmixerrel az egészet krémesre keverjük. Kóstolgatva fűszerezzük (nem érdemes túlzásba vinni, a medvehagyma íze a lényeg), ha túl sűrű a leves, szükség esetén további vízzel hígítható.

Mi frissen pirított zsemlekockával és kevés sajttal esszük, de magában is laktató.

Tálaláshoz pirított zsemlekocka és reszelt parmezán (Fotó: Vidra)

Tálaláshoz pirított zsemlekocka és reszelt parmezán (Fotó: Vidra)

 

Elronthatatlan és megunhatatlan (Fotó: Vidra)

Elronthatatlan és megunhatatlan (Fotó: Vidra)

 

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra