term ID:
parent cat ID:3
parent cat ID 1:
post ID:2636
category_3 #e62e2e

Feladat: dobostorta

Visszaugrás a navigációra
Az oldal cikkei bevezetőkkel:

Feladat: dobostorta

Myreille - Publikálva:

dobos2 A Daring Bakers felhívása nyomán a külföldi gasztrobloggerek augusztusban egy hungarikummal próbálkoztak. A dobostorta több mint 100 éves. Dobos C. József (1847-1924) cukrászmester 1884-ben készítette el, majd 1885-ben mutatta be – a torta első kóstolói között ott volt Erzsébet királyné és I. Ferenc József is -, utána pedig végigjárta vele Európát. A maga idejében Dobos tortája igen nagy feltűnést keltett és azonnal népszerű lett. Akkoriban díszes tortákat készítettek főzött krémmel és tejszínnel. A dobostorta viszont egyszerű volt és csokoládés vajkrémmel készült. A legenda szerint az édes vajkrém ötlete a vajat köpülő fiú tévedéséből fakadt. Ugyanis a szeleburdi fiú só helyett cukrot tett a köpülő edénybe. Dobos az “elrontott” vajból alkotta meg világhíres művét. Mind a csokoládés vajkrém, mind a tészta az ő találmánya. A receptet féltve őrizte 1906-os visszavonulásáig, amikor a “titkot” átadta a Fővárosi Cukrász és Mézeskalácsos Ipartestületnek azzal a feltétellel, hogy bármelyik ipartestületi tag azt szabadon használhatja. Bár a dobostortának számos változata létezik, az igazi dobostorta 6 piskóta jellegű lapból készül. “Öt darab doboslapot (piskóta felvert) csokoládé krémmel egymásra töltünk, egyenletes krémrétegezésben. Végül a töltött torta külső részét ugyanezzel a krémmel simára átkenjük. A felhasználandó krém súlya öt kenéssel együtt tortánként 0,5 kg. A betöltött tortát kifagyasztjuk, miközben aranysárgára olvasztott cukorral áthúzzuk a hibátlan fedőlapot. Ehhez egy vékonypengéjű kenőkés és egy széles, tompa felvágókés szükséges. Áthúzás után a fedőlapot 18 szeletre vágjuk fel (a kés élét tanácsos bevajazni). Hűlés után ráhelyezzük a már kifagyott dobostortára. Forró vízbe mártott, vékony pengéjű késsel felszeleteljük. Egy egy tortalap áthúzásához 0,12 kg cukor szükséges.” (Forrás: Keményffi Gábor és Tóth Illés cukrászkönyve, 1958) A gasztrobloggerek dobostorta címszó alatt egészen érdekes süteményeket készítettek, de egyik se lett olyan, amilyet születésnapomra szokott hozni apu a cukrászdából.

dobos1

Készült néhány igazán jó dobostorta (1, 2, 3, 4) és készült néhány olyan, amelyik inkább finom, mint szép (1, 2, 3). A mini (1, 2, 3) és modern (12, 3, 4)változatok egészen ígéretes próbálkozások, de aki lehagyta a karamellt, a torta legjobb részét hagyta ki. Renitensek málnát (1, 2) is tettek a tortára, de a legelvontabb változat a málna-vanília, a teás, az áfonyás, mojitos és a kardamon-rózsavizes. (Fotók és még több dobostorta.)

Visszaugrás a navigációhoz

Visszaugrás a navigációra