Flancolás – A sajttorta

Myreille

Évek óta szeretnék sajttortát sütni, de eddig nem vettem rá magam, mert a Balettcipőben olyan tökéleteseket ettem, hogy nem akartam szégyenben maradni, illetve arra gondoltam, hogy fene bonyolult lehet. A Balettcipőben ezer éve nem voltam, de egyik este úgy álltak a csillagok és már profin ment a quiche készítés, hogy megkísértettem George-ot. Elkészítettem életem első sajttortáját. Pár nappal később, cifrázni kezdtem. Készítettem igazi New York-i Sajttortát, sőt, a málnazseléhez még verset is szavaltam.

A quiche tészta finom. A quiche tészta gyorsan elkészíthető. A quiche tészta a barátom. És már 4 napja van egy jó quiche tészta receptem. Ikrek vagyok, nem kedvelem a monoton kiszámíthatóságot, kicsit megvariáltam a quiche receptjét. 18 dkg lisztet, 2 dkg macskás kakaóporral, 12 dkg vajjal, 1 tojás sárgájával, 2 evőkanál cukorral, pici sóval és kevés hideg vízzel gyors mozdulatokkal tésztává gyúrtam. 2,5 órát pihent a hűtőben, majd kinyújtottam és kibéleltem vele egy formát. Nincs rendes tortaformám, ezért a mindenes tűzálló tálamba került a tészta úgy, hogy egy 3-4 cm-es pereme legyen. A minap fedeztem fel, hogy a sütőm tulajdonképpen egy fokozatot tud, négyest, így nem aggódtam, arra tettem be a tésztát sülni. 250 g mascarpone-t, 250 g (2 doboz) Philadelphia sajtkrémmel, 4 evőkanál cukorral, 3 csomag vaníliás cukorral, 3 egész tojással meg a tésztából kimaradt tojásfehérjével, 1 dl tejszínnel és 2 evőkanál liszttel simára kevertem. A tészta addig sült, amíg kikevertem a tölteléket. Utána 30 percig az egész a sütőbe került és ennyi idő alatt a töltelék teljesen átsült.

A sajttorta nehéz része ezután következett: meg kellett várni, hogy kihűljön, sőt, még a hűtőben is pihentetni kellett.

Pár nap múlva következett a fejlődés – mit nekem kiszámíthatóság -:  Ha már így belejöttem a sajttorta készítésbe, cifrázni kezdtem. Először a quiche tésztát cseréltem kekszes alapra. Nem nagy ügy. Hobbits kekszet morzsásra törtem és összekevertem némi olvasztott vajjal, a tortaforma aljára nyomkodtam – mert igen, beszereztem egy kapcsos tortaformát is – 5 percig sütöttem, majd ment bele a krém. Mikor megsült, a tetejére málnazselét készítettem. Fagyasztott málnát pár evőkanál cukorral és vízzel pépesre főztem, tettem bele zselatint és a a torta tetejére kentem. Egy éjszakát pihent a hűtőben, utána pedig gyorsan elfogyott.

Málnamániámhoz pedig egy gyerekkori vers:

Tamkó Sirató Károly

Málna

Nem tudja a
bálna,
milyen jó a
málna.
Ha tudná a
bálna,
milyen jó a málna,
csak málnát za-
bálna.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

2 hozzászólás a “Flancolás – A sajttorta” című cikkhez.

  1. teodora szerint:

    a cheesecake inkább túrótorta szerintem, lévén, hogy a túrót angolul cheesenek hívják
    http://en.wikipedia.org/wiki/Quark_(cheese) bár konkrétan ez sem igaz, mert a fentibe cream cheese kell (ami viszont totál nem a camping krémsajt :)
    sajnos egy csomóra nincs magyar szó ezek* közül, csak azért írtam, mert sokan -itt svájcban, németül is- azért nem merik enni, mert azt hiszik, hogy “sajtos”.
    * http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/ad/Milkproducts.svg

    VálaszVálasz
  2. lunanyuszi szerint:

    Bizony-bizony, a túró is egyfajta sajt valójában (a Tej Terméktanács szerint: A túrófélék egyfajta friss sajtok. Olyannyira, hogy a világ nagy részén nincs is külön szavuk rá, hanem csak friss sajtként emlegetik.
    Elkészítése egyszerű: lényegében a frissen fejt, megalvasztott tejet lefölözés után felmelegítik, majd vászonruhába töltve a savót lecsorgatják. Eredményül egy csökkentett zsírtartalmú, úgynevezett félzsíros, rögös fehér túró jön létre savanykás, friss, üde ízzel.)
    De teodora, a túrótorta nálunk mást jelent, van olyanunk is, de ahhoz valóban az általunk túróként ismert tejterméket használják, ezért okosabb szerintem, ha megkülönböztetjük ezzel az elnevezéssel a kettőt, hívhatnánk persze túrókrém-tortának is a cheesecake-et.
    A cream cheese pótlása campinggel vagy philadelphiával egyátalán nem vezet rossz eredményre, sőt finom és több mint hasonló az eredetihez. A mascarponét is lehet pótolni natúr vajkrémmel, a kutya nem veszi észre (ezt egy olasz néni mondta).
    Amúgy emlékszem én is a megdöbbenésre, amikor németül tanultunk, hogy Kasetorte, és az volt melléírva, hogy túrótorta… :D

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra