Forralt bor

Myreille

forraltbor

Avagy így főzi a forralt bort a kocsmáros lánya.

Felénk a forralt bort általában fehér borból főzik, de most apától kaptam remek rozét, úgyhogy ez lett az alapja. Anyutól pedig elkértem a forralt bor receptjét, amire az orosz rajongók mindig azt mondják, hogy olyan, mint a “martyini”, de azért saját kedvemre ízesítettem.

A forralt bor főzés két alapszabálya:
1. Nem szabad sajnálni a cukrot.
2. Nem az összes bort forraljuk, csak egy részét.

3 dl borhoz 2 dl vizet teszek. Megy bele 20 dkg cukor, szegfűszeg, szegfűbors, fahéj, csillagánizs (ha éppen nincs itthon mindenféle, akkor 1 púpos tk karácsonyi mézessütemény fűszert teszek bele), citromhéj, narancshéj, 2 db cikkekre vágott (magházmentesített) alma, fél vanília rúd és felforralom. Ha feloldódott a cukor és megpuhult az alma, jó. (Az almát kieszem.) Aztán közvetlenül fogyasztás előtt felöntöm a keveréket még fél liter borral, de ekkor már nem forralom, csak jó forróra felmelegítem.

Karácsonyi lakásillatosítónak se utolsó forralt bort főzni, mert nincs jobb annál, amikor a lakásban forralt bor illata terjeng.

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

5 hozzászólás a “Forralt bor” című cikkhez.

  1. tihi szerint:

    nálunk családi hagyomány szerint a forralt bor gyógykészítmény, így az elkészítése is különbözik (megfázásra különösen ajánlott!):
    2 liter vörösborba maximum fél liter vizet teszek, és hat púpozott evőkanál cukrot. Fűszerek: egész fahéj, szegfűszeg, reszelt citromhéj, fekete szemesbors, egy erős paprika. Az egészet felforralom, és ha kész, dobok még bele citrom és/vagy narancsdarabokat. Forrón kell fogyasztani!

    VálaszVálasz
  2. kisan szerint:

    Nálunk az alapszabály az, hogy nem szabad sokáig forralni, nehogy elillanjon az ereje, ezért mi aztán vizet sem teszünk bele. :) Aszalt gyümölcsökkel lehet még feldobni, pl mazsolával, de fügét is szoktak bele tenni.

    VálaszVálasz
  3. Hakkai szerint:

    ..illetve ha a lakásban mézeskalács illata terjeng? Az sem jobb? :)

    VálaszVálasz
  4. Myreille szerint:

    Minden karácsonyi illat jó, csak én lusta vagyok, tehát a leggyorsabb megoldást választom. Mézeskaláccsal több a macera, mint a forralt borral. :)

    VálaszVálasz
  5. Hakkai szerint:

    Tegnapelőtt úgy döntöttünk, a családtagok gasztroajándéka mézeskalács lesz Myreille -féle díszdobozkákban.
    Találtam is egy olyan receptet, ami szerint nem kell pihentetni a tésztát egy éjszakán át, ígyhát annak ugrottunk neki.
    Közel 200 darab mézeskalács készült el, így nem csak a család kap, hanem a barátok is.
    De mire fölhasználtuk a teljes tésztamennyiséget, már a hátam közepére sem kívántam a mézeskalácsot.
    Szóljatok, ha kell a recept :)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra