Forró leves hideg napokra: tárkonyos húsgombócleves

Myreille

A húsgombóc határozottan fokhagymás, a leves forró, tárkonyos, jó sok sárgarépával és zöldborsóval készült. Ki fázik ezek után?

Tárkonyos húsgombócleves tárkonyos galuskával (Fotó: Myreille)

Hozzávalók:
6-7 sárgarépa
2-3 fehérrépa (lehet petrezselyemgyökér, de paszternák is)
15 dkg zöldborsó
1 fej vöröshagyma
50 dkg darált sertéshús
5-6 gerezd fokhagyma
1+1 tojás
3 evőkanál tejföl
1 evőkanál zsemlemorzsa
liszt

olaj
és rengeteg tárkony (ha nincs friss, apróra vágott, jó a szárított is)

 A sárgarépát és a fehérrépát felkarikázom. A nagyobb répákat először felezem, negyedelem és úgy darabolom fel. Olajat hevítek és rádobom a zöldségeket és addig kevergetem, amíg a sárgarépa ki nem adja a színét. Ezután felöntöm vízzel, 2-3 literrel, teszek bele sót és egy fej vöröshagymát és lassú tűzön legalább 1 órát főzöm.

Beleteszem a zöldborsót (télen fagyasztottat) és megfőzöm a levesben.

A darált sertéshúst összedolgozom a zúzott fokhagymákkal, csipet sóval, 1 tojással és 1 evőkanál zsemlemorzsával és egy apró gombócokat gyúrok. Nagyjából egyformákat…

A tojást kikeverem 2 evőkanál liszttel, 1 teáskanál tárkonnyal és annyi vízzel, hogy sűrű galuskatészta legyen.

A lobogó levesbe egyesével beleteszem a húsgombócokat, óvatosan megkeverem, majd beleszaggatom a tárkonyos galuskákat.

Amikor a galuskák és a húsgombócok feljönnek, főzöm kicsit, nagyjából 10 percet, majd kiveszek egy gombócot és megnézem belül is átfőtt-e. Ha igen, 1 evőkanál lisztet összekeverek 3 evőkanál tejföllel és 1 púpos teáskanál tárkonnyal, majd a tejfölre 2-3 merőkanál forró levest szedek és simára keverem. A tejfölös cuccot a levesbe öntöm és felforralom.

Egy tányérnál nem lehet abbahagyni. Kevés, friss citromlé jót tesz neki…

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra