Hússal töltött tök, avagy a puccos tökfőzelék

Myreille

Tudom, a legtöbb ember számára a tökfőzelék nem a legvonzóbb étel, de töltött tök formájában igen guszta és aki szereti a kaprot, imádni fogja.

Könnyű nekem, mert anyu isteni tökfőzelékén nőttem fel és rajongok a kaporért. Már régen elkötelezett tökrajongó voltam, amikor a menzai változattal találkoztam. Brrrr, az tényleg borzalmas. Persze, elfogadom, hogy sokan utálják a tökfőzeléket, de szerintem a töknek nincs íze. Tényleg nincs. A tökfőzeléknek a rántástól és a kaportól lesz íze. Szóval aki a kaprot nem szereti, már kattinthat is el. A tökfőzelékkel a másik legnagyobb baj, az állag. Sűrű szósz vékony “izékkel”. (Igen, már minden kifogást hallottam a tökfőzelékkel kapcsolatban.) A tökkel az a legnagyobb gond, hogy könnyű szétfőzni. Na, akkor cseppet sem vonzó látvány. Töltött tökként viszont guszta, bármelyik ötcsillagos étterem étlapján megállná a helyét. Az íze pedig éppen olyan, mint a fasírozottal tálalt tökfőzeléknek. Tudom, elméletileg, ez nem a legjobb ajánlás, de nekem már a tökfőzelék gondolatára összefut a nyál a számban.

toltotttok01

Töltött tök kaporral és tejföllel (Fotó: Myreille)

Hozzávalók 3-4 személyre:
3-4 zsenge főzőtök
40 dkg darált sertéshús
3 zsemle
1 tojás
kis csokor friss kapor
1 nagy pohár tejföl

bors
pirospaprika

A zsemléket vízbe áztatom.

A tököket megmosom, két végüket levágom, majd a magos részt kanállal kikaparom. Az én tökjeim annyira zsengék voltak, hogy a héját nem kellett levágni. A tököket vágott felükkel felfelé tepsire pakolom.

A zsemléket kicsavarom és a darált húshoz adom. Beleteszem még a tojást, a finomra vágott kapor nagyját – csak egy mokkáskanálnyit hagyok meg -, sózom, borsozom és megszórom pirospaprikával. Összegyúrom.

A tököket megtöltöm a húsos keverékkel és a tetejüket megkenem 1-1 evőkanál tejföllel. (A maradék tejföl a tányéron kerül a töltött tökökre.)

180 fokos sütőben bő 1 óra alatt készre sütöm. Nem takartam le és néha-néha rá néztem. A tányéron még teszek rá tejfölt – mert tejfölből sohasem elég – és megszórom még kaporral, csak a látvány miatt.

Nálunk gyorsan elfogyott és már keressük az újabb kis tököket…

toltotttok02

Zsenge tökök a kertből (Fotó: Myreille)

toltotttok03

A tök esete a kaporral és a tejföllel (Fotó: Myreille)

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra