Illatos hússal töltött cukkini és padlizsán

Myreille

Illatos fűszerkeverékeket használtam a paradicsomos marhahús ízesítésére. Számomra ezek a töltött csónakok az idei nyár abszolút slágerei.

Mielőtt bárki elrettenne a hosszú főzési időtől, elárulom, hogy 1 vágódeszka, 1 kés, 1 serpenyő, 1 sajtreszelő és 1 tepsi a főzéshez szükséges cuccok listája és ennyit kell a végén elmosogatni, miközben jól lehet lakatni 4-6 embert. Főzés közben figyelni kell az ételre, de nem kell folyamatosan ott állni mellette, simán be lehet rakni a mosást, majd ki lehet teregeti stb.

Bevallom, hogy ami engem el szokott riasztani egy-egy ételtől az a speciális fűszerkeverék. Gyros fűszerkeveréket viszont szoktam csinálni, mert szeretem és jól használható, és még van a Párizsból kapott Mélange Quatre Epicesből, de ha elfogy, akkor ez lesz a másik fűszerkeverék, amit csinálni fogok.

Hozzávalók:
3 közepes cukkini vagy padlizsán (vagy vegyesen)
50 dkg darált marhahús
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1,5 teáskanál gyros fűszerkeverék
1 teáskanál Mélange Quatre Epices (őrölt fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió keveréke)
50 dkg hámozott paradicsom (de ha nincs idő a hámozásra, jó apróra kell vágni a paradicsomot)
3 evőkanál rizs
10-15 dkg trappista sajt
olíva olaj

bors

Az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát egy kevés olíva olajon megfuttatom. Amikor üveges, mehet bele a marhahús, amit fehéredésig kevergetem. Ezután lehet fűszerezni – só, bors, gyros fűszerkeverék, Mélange Quatre Epices – és fedő alatt puhára párolni. (Ha elfövi a levét, pótolni kell.)

Amikor a marhahús megpuhult, beleteszem az apróra vágott paradicsomot és addig főzöm fedő alatt, amíg szétfő. Ekkor érdemes megkóstolni, hátha még kell egy kicsit ízesíteni…

Ha minden igaz, ekkora bőven van szaftja a húsos cuccnak, amit majd a rizs felszívhat. A megmosott rizst egyszerűen belekeverem a húsos mártásba és nagyjából 20 percig alacsony tűzön, gyakran nézegetve – nehogy elforrjon a leve és leégjen; ha kevés a elve, pótolni kell – néha megkeverem.

A cukkini és a padlizsán végeit levágom, majd hosszába elfelezem és karalábévájóval kiszedem a magos részt. A cukkininél ez egyértelmű, padlizsánnál éppen csak annyit szedek ki, hogy legyen egy csinos csónak, amibe majd a húsos tölteléket bele tudom tenni.

A megtöltött cukkiniket és padlizsánokat tepsire pakolom, megszórom reszelt sajttal és forró sütőben addig sütöm, amíg a sajt jól rápirul. (Nagyjából fél óra.) Ezalatt a zöldségek is átsülnek.

Ebédre és vacsorára is remek fogás, általában 1 “csónakot” kell számolni fejenként.

Illatos hússal töltött cukkini és padlizsán (Fotó: Myreille)

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

4 hozzászólás a “Illatos hússal töltött cukkini és padlizsán” című cikkhez.

  1. zadri szerint:

    Ma ezt fogok készíteni ebédre, a hozzávalók már az asztalon sorakoznak, remélem jól sikerül majd…

    VálaszVálasz
  2. Myreille szerint:

    @zadri: Szorítok! És izgulok, mint mindig, ha valaki a receptem alapján főz. :)

    VálaszVálasz
  3. zadri szerint:

    Már a sütőben pirulnak a szépen töltött cukkinik és a padlizsánok is várják a sorukat, egy tepsibe uis nem fértek bele. Azt kell mondjam, egyszerűen isteni finom lett a husis-rizses szósz, ennek az ételnek a fűszerkeverék a lelke. Nem győzöm kóstolgatni, olyan finom! Kipróbáltam a mixet – és bár néhány hozzávaló (koriander mag, szegfűszeg hiányzott) – mennyei lett vele a husi, pont olyan amilyennek lennie kell. Marhahús nem lévén itthon, én darált sertéshúsból csináltam és a gyorsaságra törekedvén paradicsom helyett paszírozott paradicsomot használtam, de így is tökéletes lett. Köszönöm a receptet, ez lesz az egyik nagy kedvenc, az most már biztos. Jaa, és nekem a Szerájos ételek ízvilágát juttatta eszembe… De ez jobb! ;-)))

    VálaszVálasz
  4. zadri szerint:

    Na, hát olyannyira jól sikerült (szerintem a szorításnak köszönhetően :-)), hogy most nekilátok a Lusta túrósnak is, hogy legyen desszert is. :-)))
    Amúgy én sok receptedet kipróbáltam már (múlt héten pl. szilvás crumble volt), és eddig egyikben sem kellett csalódnom, sőt! Nagyon szeretem őket, mert egyrészt általában egyszerűek, gyorsak és nagyon finomak, másrészt pont olyanok lesznek mint a képeken. Ezért aztán igazi sikerélmény elkészíteni őket. Szóval ezer hála értük és abba ne hagyd a publikálást. ;-) És tök jó, hogy miközben fő az étel, sül a süti (és alszik a gyerek), értelmes, szellemes dolgokról lehet itt olvasgatni.

    Ui.: kevéske kimaradt husiból pedig lett egy kis csereptálban egy adag muszaka, jó kis nap ez a mai. :-)

    VálaszVálasz

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra