Jéghideg élvezet 2. – Epres semifreddo

Myreille

Önmagában az epres semifreddo is nagy kísértés, de az egyszerű és nagyon csokis csokitortával viszont a ellenállhatatlan páros.

Epres semifreddo (Fotó: Myreille)

Amikor elkészítem a semifreddo alapreceptet (tojások+cukor+tejszín), kettéveszem a masszát és máris kétféle semifreddoval játszhatom az házitündér istencsászárnőt. A munka így nem sokkal több, de lehet vele villogni, mert milyen jól hangzik a kérdés: Házi készítésű semifreddo van itthon, epreset vagy bodzásat kérsz? Persze, kérhetsz mindkettőből…

Semifreddo alaprecept csökkentett mennyiségű cukorral

Hozzávalók:
2 tojás
2 dl habtejszín
1 evőkanál cukor (+2 ha nem édes a cucc, amit a masszához teszünk)
csipet só

+ 20 dkg eperből és 2 evőkanál cukorból főzött friss eperlekvár vagy az eperlikőr készítése során megmaradt eperből főzött lekvár plusz cukor nélkül

Konyhámban egymásra épülnek a dolgok. Ha éppen eperlekvár főzésben vagyok, akkor az éppen megrottyantott lekvárból kerül a reggeli joghurtba vagy friss croissantra, de a semifreddoba is. A lényeg, hogy teljesen kihűlt, éppen csak megcukrozott lekvárt keverek a tojásos tejszínes semifreddo alaprecepthez. Mivel a tojás nyersen kerül a semifreddoba, ezért még jobb ötletnek tűnt az epret felforralni, átfőzni, majd teljesen kihűteni.

Semifreddo alaprecept:

A tojások sárgáját és fehérjét külön kell választani egy-egy edénybe, a harmadikba pedig a tejszín kerül. Én először a tojásfehérjét szoktam a csipet sóval kemény habbá verni elektromos habverővel, majd a tejszínt és végül a tojássárgát keverem fehéredésig a cukorral. Végül a tojássárgás krémhez teszem a tojás- és tejszínhabot, óvatosan összekeverem az egészet, természetesen már kézzel.

Végül belekeverem az eperlekvárt és lezárt műanyag edényben a fagyasztóba teszem. Legalább 6 órára. Lehet egész éjjel is a fagyasztóban, de akkor fogyasztás előtt 10 perccel kiteszem, hogy egy kicsit megolvadjon.

Férjem születésnapjára a csokitorta mellé kapott epres semifreddot.

Egyszerű csokitorta

Hozzávalók:
20 dkg étcsokoládé
10 dkg vaj
10 dkg cukor
3 tojás
3 evőkanál liszt

A csokit a vajjal mikróban (nagyjából 1 perc alatt megolvasztom). Simára keverem az olvasztott vajat az olvasztott csokival, majd belekeverem a 10 dkg cukrot, majd egyesével a három tojást végül pedig a lisztet. A torta titka, hogy a sütőt csak akkor szabad begyújtani, amikor a massza már a kivajazott formában van. 180 fokon nagyjából 15-20 percig kell sütni. Akkor jó, ha a széle már megszilárdult, a közepe viszont még nem. Amikor a torta kihűlt, akkor krémes és nagyon finom. Meg lapos is, de ezért az íz kárpótol. Epres semifreddoval mennyei volt.

Főzz velünk a moksha.hu Facebook oldalán is! Lájkolj minket!

Kapcsolódó cikkek:

Nyomtatás

Cikkeket csak regisztrált felhasználok tudnak elmenteni! Regisztrálj most!

Visszaugrás a navigációra

Szólj hozzá!

Szólj hozzá

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra