Kakukkfüves-vajas gomba krémes polentával

Myreille

Éttermi hangulat otthon csupa egyszerű hozzávalóból. Húsmentes, egyszerű és elképesztően finom. Ennyi kényeztetés jár!

 

gombapolenta02

Kakukkfüves-vajas gomba krémes polentával (Fotó: Myreille)

 

Kakukkfüves-vajas gomba
1 nagy fej vöröshagyma
50 dkg gomba (barna csiperke, de jó a fehér is és persze vadgomba lenne a legjobb, de most egyszerű hozzávalókból lesz kényeztető étel)
1 teáskanál friss vagy szárított kakukkfű
1 teáskanál balzsamecet
1 evőkanál fehér bor
3 dkg vaj
olíva olaj

bors

A hagymát cikkekre a gombát negyedekre vágom és kevés olíva olajon lepirítom. Megsózom, megborsozom, megszórom kakukkfűvel, ráöntöm a bort és a balzsamecetet és addig főzöm, amíg jól besűrűsödik. Beledobom a kisebb kockákra vágott vajat és addig kevergetem, amíg elolvad a vaj. Tovább főzni vagy forralni nem kell. Kész a kakukkfüves-vajas gomba.

Krémes polenta (vagy puliszka, málé vagy kukoricakása)
15 dkg kukoricadara
1 liter víz
nagy csipet só

A vizet felforralom, beleteszem a sót és folyamatos kevergetés mellett beleöntöm a kukoricadarát. Nagy lángon, folyamatos kevergetés mellett főzöm. Legalább 20 percig főzni kell onnan, hogy puffogni kezd. Először nagyon hígnak tűnik a keverék, de nem kell aggódni, besűrűsödik és úgy fog “köpködni”, hogy jobb vele vigyázni, azaz keverni kell.

Ez az étel akkor jó, ha egyszerre készül el minden. Tehát az időzítés így néz ki:
1. A hagymát és gombát meg kell pucolni és össze kell vágni. Egy serpenyőt fel kell forrósítani.
2. Ki kell mérni a kukoricadarát és fel kell tenni forrni a vizet.
3. A gombát le kell sütni, bele kell önteni a bort és a balzsamecetet és el kell főzni a levét.
4. Közben felforr a víz, mehet bele a só és a kukoricadara. Lehet kevergetni és közben a gombát is figyelni fél szemmel.
5. Kész a polenta, mehet a gombára a vaj, lehet tálalni.

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra

Visszaugrás a navigációra